Heb jij een tuin? En zie je hier en daar een beetje groen? Dan zou het kunnen zijn dat je stiekem, zonder dat je het zelf weet, een moestuin hebt! Zeker als er Zevenblad (Aegopodium podagraria) in jouw tuin groeit. Hoewel men er vaak enorm van houdt om de tuin vrij van onkruid te maken, kun je ook met een andere bril naar je groene tuin kijken. Onkruid is namelijk niet altijd een probleem dat verholpen moet worden. Natuurlijk moet je zo nu en dan een beetje snoeien om de boel op orde houden, maar als je goed kijkt ontdek je een wereld vol heerlijke groentjes die je, als je ze herkent, kunt eten! Zevenblad is een van die “onkruidplanten” die je prima kunt bereiden en eten! Laten we een kijkje nemen naar hoe je Zevenblad kunt vinden en eten. 

Zevenblad uit eigen tuin

Veel mensen zien Zevenblad als een groot probleem in de tuin. Deze plant, ook wel Hanenpoot genoemd, zorgt voor veel mensen voor overlast. Het woekert en groeit werkelijk overal. Gelukkig is er een hele snelle oplossing als je Zevenblad tegenkomt in de tuin. Je houdt Zevenblad namelijk het beste in toom als je het jong en vaak plukt. Door Zevenblad in je eigen tuin veel te plukken raakt de plant uitgeput en zal het vanzelf stukken minder worden. Het kan zelfs zo zijn dat als je Zevenblad vaak plukt de plant helemaal uit je tuin verdwijnt. Zevenblad is een hele voedzame plant die veel vitamine C, kalium, calcium en magnesium bevat. Je kunt de blaadjes in sla gebruiken, maar kunt er ook andere heerlijke recepten mee maken.

Zo herken je Zevenblad

zevenblad in de tuin schadelijk of te gebruiken

Zevenblad heeft zijn naam te danken aan de vele bladeren die aan een stengel groeien. Deze plant groeit namelijk meestal vijf tot zeven blaadjes aan één stengel. Het topblad bestaat uit drie blaadjes en onderaan vind je een groter blad met nog één of twee kleinere blaadjes. De blaadjes van Zevenblad zijn gezaagd, ze hebben dus een ribbelrandje. Ook zijn ze flink breed. Zie je dus een plant die flink woekert in je tuin? Dan herken je aan de hoeveelheid bladeren, hoe breed de bladeren zijn en dat ze een zigzagrand hebben dat je met Zevenblad te maken hebt. Als het Zevenblad in bloei staat zie je overal wit-roze bloemetjes. De plant bloeit van mei tot juli, maar de blaadjes kun je vanaf maart al oogsten.

Zevenblad recept: Pesto van Zevenblad

Omdat Zevenblad heerlijk is om te eten, bestaan er verschillende recepten waarin het verwerkt wordt. Hoewel veel recepten onbekend zijn bij mensen (veel mensen vinden het immers nog steeds een gek idee dat ze “onkruid” kunnen eten), maakt dit de recepten niet minder lekker! Heb je veel Zevenblad in de tuin? Verzamel dan een paar handen vol en maak er Pesto mee! Spoel drie handen vol zevenblad schoon en droog de bladeren grondig. Maal het blad vervolgens klein in de keukenmachine. Voeg aan de fijngemalen bladeren de rasp van een halve citroen, 75 gram walnoten, 75 gram oude kaas en één teentje knoflook toe. Mix het geheel tot een mooie, gladde pesto. Voeg, indien nodig, olie toe om er een smeuïg geheel van te maken. 

Heeft deze plant genezende krachten?

Zevenblad is niet alleen lekker, het is ook een genezende plant. Zevenblad is namelijk urinedrijvend. Met de bladeren van de plant kun je thee trekken die helpt gifstoffen in de nieren af te voeren. Als men last heeft van jicht of reuma kan thee getrokken van Zevenblad helpen om gifstoffen die dit veroorzaken of verergeren het lichaam uit te helpen. Daarnaast heeft Zevenblad een rustgevend en laxerend effect. Hoewel je prima zo af en toe een kopje Zevenblad thee kunt drinken, is dit geen structurele oplossing voor het verbeteren van de fysieke of mentale gezondheid. Let hier dus mee op!

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.