Trips

Trips wat zijn het en hoe te bestrijden

Trips (in het Engels thrips) zijn meestal wel bekend bij tuiniers. Op deze pagina In deze vertellen we je alles wat je moet weten over trips: wat ze zijn, hoe je ze herkent en hoe je ze bestrijdt.

Wat zijn trips

Tripsen zijn kleine, slanke insecten die gevleugeld zijn en in kleur variëren van doorschijnend wit tot zwart. Er zijn wereldwijd ongeveer 5.000 soorten tripsen. In Europa komen honderden soorten voor. Tripsen voeden zich door bladeren te doorboren en de inhoud eruit te zuigen (vergelijkbaar met bladluis), wat resulteert in een stippeling of verzilvering van het bladoppervlak. Sommige soorten voeden zich ook met bloemen, waardoor die vervormd of verkleurd kunnen raken. Trips kan een ernstige plaag zijn voor veel gewassen, waaronder groenten, fruit, siergewassen en akkerbouwgewassen zoals katoen en sojabonen.

Levenscyclus van trips

De levenscyclus van de meeste tripsen bestaat uit:

  • een eistadium, 
  • twee larvenstadia, 
  • een popstadium 
  • het volwassen stadium
    trips levenscyclus

bron: agric.wa.gov.au

Het hele proces kan onder ideale omstandigheden (d.w.z. bij een temperatuur van ongeveer 25-30 graden) in slechts twee weken voltooid zijn. De ontwikkeling verloopt echter vaak langzamer (tot zes weken). Dit komt door koelere temperaturen of drogere omstandigheden die een groot deel van het jaar voorkomen. Onder minder gunstige omstandigheden kunnen sommige soorten in een toestand van diapauze (gestopte ontwikkeling) raken, totdat de omstandigheden verbeteren. Diapauze wordt meestal veroorzaakt door een kortere daglengte (fotoperiode) en lagere temperaturen in de herfst- en wintermaanden.

Trips bestrijden

Regelmatig moet worden gecontroleerd op trips om vast te stellen of ze aanwezig zijn en in welke mate. Dit kan met gele vangplaten, insectenvallen of visuele inspecties. Bij trips waarneming in een vroeg stadium kun je proberen ze met de hand of met een waterspuit. 

Biologische bestrijding van trips

Biologische bestrijding is ook een optie die gebruikt kan worden om de tripspopulaties te helpen beheersen.

Biologische bestrijding is het gebruik van natuurlijke roofdieren en parasieten om populaties trips te bestrijden. Veel voorkomende roofdieren van trips zijn lieveheersbeestjes, gaasvliegen, roofwantsen en roofmijten. Hieronder bespreken we roofmijten en roofwantsen, naar ons idee de beste bestrijders tegen trips.  

Trips preventief bestrijden met roofmijten

De Hypoaspis miles, tegenwoordig wordt hij vaak Stratiolaelaps scimitus genoemd is uitstekend geschikte roofmijt voor preventieve bestrijding van tripsen. Deze bodemroofmijt strooi je eenvoudig uit over het grondoppervlakte en vervolgens gaan ze op jacht naar eitjes en poppen van trips. Ze zijn zeer mobiel en hebben een groot bereik. Een ander voordeel van de Hypoaspis miles is het feit dat ze zonder voeding (prooi) tot 3 weken kunnen overleven. Het is dan wel belangrijk dat ze de bodem vochtig blijft en de temperatuur niet onder nul zakt. 

Trips correctief bestrijden met roofwantsen (orius)

Wanneer je kampen hebt met een tripsen uitbraak dan kun je het best investeren in roofwantsen, om precies te zijn de Orius laevigatus. Deze roofwants heeft een bewezen staat van dienst als het op trips bestrijding aankomt. Je kunt zowel eitjes als volwassen Orius inzetten, wanneer een wijfje eitjes uitzet zullen de nimfen na ongeveer 3-6 dagen uitkomen (afhankelijk van de temperatuur), deze nimfen hebben honger en tripsen staan hoog op de verlanglijst. In het begin kunnen ze nog niet vliegen, dit duurt doorgaans een week. Voordat een nimf het volwassen stadium bereikt ben je meestal drie weken verder, maar in de tussentijd zal hij al de nodige tripsen hebben opgegeten. 

Conclusie

Als je planten hebt, heb je waarschijnlijk ook wel eens te maken gehad met trips. Dit kleine ongedierte kan veel schade aan je planten veroorzaken, en ze zijn notoir moeilijk weg te krijgen. Op deze pagina hebben we besproken wat tripsen zijn, hoe je ze kunt herkennen, en hoe je ze kunt bestrijden.

De beste manier om trips te voorkomen is je planten regelmatig te controleren op tekenen van schade. Als je die ziet, onderneem dan onmiddellijk actie om het ongedierte te verwijderen en het getroffen gebied te behandelen. Er zijn een aantal verschillende methoden die je kunt gebruiken om van trips af te komen, wij raden biologische bestrijding sterk aan. Als je kiest om tripsen chemisch te bestrijden kunnen deze resistent voor deze middelen worden. Daarnaast dood het vaak nuttige insecten die juist een positief kunnen hebben op de biodiversiteit.

Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.