Meelmot

meelmot

Als je te maken hebt met voedselmotten, dan gaat het waarschijnlijk om de Indische meelmot. Deze vervelende plaag is een veel voorkomend probleem in veel Nederlandse huishoudens. Waarschijnlijk heeft deze toename te maken met de klimaatveranderingen,  Maar wanhoop niet – er zijn manieren om er voorgoed vanaf te komen.

In dit artikel behandelen ik alles wat je moet weten over de Indische meelmotten, van identificatie, gewoonten tot de schade die ze kunnen veroorzaken. We geven ook enkele tips om er voor eens en altijd vanaf te komen. Dus als je klaar bent om afscheid te nemen van deze ongewenste gasten, lees dan verder!

Wat zijn meelmotten?

De Indische meelmot ook bekend als de Plodia interpunctella is een klein, gevleugeld insect dat meestal tussen 1 en 2 cm lang is. De voorste helft van hun lichaam is roodbruin, terwijl de achterste helft een meer witgrijze kleur heeft. Indische meelmotten worden soms ook meelmotten of graanmotten genoemd.

Waar komen deze motten vandaan?

Voedselmotten zijn kosmopolitische plagen, wat betekent dat ze wereldwijd verspreid zijn. Ze zijn te vinden op alle continenten, behalve Antarctica, en in alle klimaten, van tropisch tot gematigd. Hun aanwezigheid is vooral prominent in regio’s waar granen en gedroogde voedingsmiddelen worden geproduceerd en opgeslagen.

Waar kun je Indische meelmotten vinden? 

Indische meelmotten worden vaak aangetroffen in de buurt van voedselbronnen, zoals in keukens, voorraadkasten of magazijnen waar granen of andere droge goederen worden opgeslagen. Ze kunnen ook gevonden worden in vogelnesten of holen van knaagdieren.

voedselmotten bestrijden en identificeren

Wat eten meelmotten?

Indische meelmotten zijn niet erg kieskeurig, hieronder een lijst met met voedsel waar ze gek op zijn:

 • granen, 
 • bonen, 
 • noten, 
 • meel, 
 • gedroogd fruit, 
 • vogelzaad, 
 • dierenvoedsel, 
 • specerijen, 
 • chocolade en snoep.

Waarom zijn Indische meelmotten een probleem?

Hoewel Indische meelmotten voor zover bekend geen ziekten overbrengen maar verspreiden wel bacterieën en zijn dus een plaag in veel huishoudens en voedselverwerkingsbedrijven. Ze worden vaak aangetroffen in opgeslagen voedselproducten en kunnen voedsel besmetten met hun webben en uitwerpselen. Meelmotten kunnen bij sommige mensen ook allergieën veroorzaken.

Voedselmotten plaag herkennen

Wanneer er sprake is van een voedselmottenplaag, dan kunnen de onderstaande situaties zich voordoen:  

Zichtbare Larven of Motten

De meest voor de hand liggende indicatie van een besmetting is het zien van de larven of de volwassen motten zelf. De larven zijn kleine, wormachtige wezens, meestal crèmekleurig met een bruin hoofd. Volwassen motten zijn vaak grijs of bruin met een spanwijdte van ongeveer 1 tot 1,5 cm.

Webben in Voedsel

Voedselmottenlarven produceren zijdeachtige webben terwijl ze eten en bewegen. Als je dunne, zijdeachtige draden of webben in je voedselvoorraden ziet, is dit een duidelijk teken van een besmetting.

Beschadigde verpakkingen

De larven van voedselmotten kunnen door verschillende soorten verpakkingen heen eten, waaronder dun plastic, karton en papier. Als je verpakkingen vindt die gaten, scheuren of andere tekenen van schade vertonen, kan dit wijzen op de aanwezigheid van mottenlarven.

Klonten in poederachtige voedingsmiddelen

Voedselproducten zoals meel, suiker, en granen kunnen klonten vormen als gevolg van de webben en uitwerpselen van de mottenlarven. Als deze producten niet meer los en fijn zijn, maar klonten of vaste massa’s vormen, kan dit een teken zijn van besmetting.

Onaangename Geur

Besmet voedsel kan een muffe of onaangename geur hebben door de aanwezigheid van mottenlarven en hun uitwerpselen.

Hoe kom je van meelmotten af?

Feromoonvallen zijn een effectieve manier om van meelmotten af te komen. Er zijn veel verschillende soorten vallen beschikbaar, maar de meest effectieve maken gebruik van feromonen om de mannelijke motten aan te trekken. Feromoonvallen kun je online kopen, en ze worden meestal geleverd met een kleeflaag die de motten vangt. Zodra de val vol is, kun je hem in de vuilnisbak gooien. De plaag zal niet overgaan maar zich ook niet verder uitbreiden. Daarnaast zijn feromoonvallen een goede manier om een eventuele plaag vroegtijdig op te merken.

meelmot bestrijden met sluipwespen

Bestrijdingsmiddelen tegen meelmotten.

Als vallen niet genoeg zijn om van je meelmot probleem af te komen, moet je misschien je toevlucht nemen tot biologische bestrijdingsmiddelen. De meest effectieve bestrijders van meelmotten zijn sluipwespen. De kleine sluipwespen zijn bijna niet met het blote oog zichtbaar en parasiteren op de eitjes van de meelmot. Vervolgens leggen ze zelf een eitje in het eitje van de voedselmotten waardoor deze eieren niet uitkomen. 

Indische meelmotten voorkomen.

De beste manier om Indische meelmotten aan te pakken is te voorkomen dat ze in huis komen. Controleer alle voedselverpakkingen voordat je ze in huis haalt, en gooi ze weg als ze besmet zijn met motten of larven. Houd de voorraadkast schoon en vrij van rommel, en stofzuig regelmatig om alle eitjes en larven te verwijderen die zich in kieren en spleten zouden kunnen verbergen.

Checklist om meelnotten te voorkomen en te bestrijden

 1. Identificeer en verwijder besmet voedsel
 2. Inspecteer voedselverpakkingen
 3. Gebruik stevige opslagdozen
 4. Maak opslagruimtes regelmatig schoon
 5. Gebruik feromoonvallen
 6. Overweeg het gebruik van sluipwespen
 7. Houd de omgeving schoon en opgeruimd

Hoe snel gaat het bestrijden?

Uit ervaring weet ik dat het bestrijden van meelmotten geduld vraagt en dat de resultaten niet direct zichtbaar zullen zijn. Dit duurt doorgaans minimaal twee to drie weken. Realiseer je dat sluipwespen allen de eitjes zullen bestrijden en niks doen met de volwassen motten. Daarom kun je denken dat er niks gebeurt terwijk de sluipwespen hard aan het werk zijn om de eitjes te bestrijden. De plaag zal dus gestaag afenemen. 

Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.