Meelmot

meelmot

Als je te maken hebt met voedselmotten, dan gaat het waarschijnlijk om de Indische meelmot. Deze vervelende plaag is een veel voorkomend probleem in veel Nederlandse huishoudens. Waarschijnlijk heeft deze toename te maken met de klimaatveranderingen,  Maar wanhoop niet – er zijn manieren om er voorgoed vanaf te komen.

Op deze pagina behandelen we alles wat je moet weten over de Indische meelmotten, van identificatie, gewoonten tot de schade die ze kunnen veroorzaken. We geven ook enkele tips om er voor eens en altijd vanaf te komen. Dus als je klaar bent om afscheid te nemen van deze ongewenste gasten, lees dan verder!

Wat zijn meelmotten?

De Indische meelmot is een klein, gevleugeld insect dat meestal tussen 1 en 2 cm lang is. De voorste helft van hun lichaam is roodbruin, terwijl de achterste helft een meer witgrijze kleur heeft. Indische meelmotten worden soms ook meelmotten of graanmotten genoemd.

Waar kun je Indische meelmotten vinden? 

Indische meelmotten worden vaak aangetroffen in de buurt van voedselbronnen, zoals in keukens, voorraadkasten of magazijnen waar granen of andere droge goederen worden opgeslagen. Ze kunnen ook gevonden worden in vogelnesten of holen van knaagdieren.

Wat eten meelmotten?

Indische meelmotten eten voornamelijk granen, noten, gedroogd fruit en zelfs chocolade. Ze eten echter ook elk soort voedsel met een hoog eiwit- of vetgehalte, zoals huisdiervoer en vogelzaad.

Waarom zijn Indische meelmotten een probleem?

Hoewel Indische meelmotten voor zover bekend geen ziekten overbrengen, kunnen ze een plaag vormen in huis. Ze worden vaak aangetroffen in opgeslagen voedselproducten en kunnen voedsel besmetten met hun webben en uitwerpselen. Meelmotten kunnen bij sommige mensen ook allergieën veroorzaken.

De schade die meelmotten kunnen veroorzaken.

Indische meelmotten kunnen schade veroorzaken aan opgeslagen voedselproducten. Ze worden vooral aangetrokken door granen, noten en gedroogd fruit. Indische meelmotten kunnen pantry’s en keukens teisteren. Zodra voedsel in aangetast door de meelmot kun je het beter weggooien omdat je waarschijnlijk niet weet of je allergisch bent.  

Hoe kom je van meelmotten af?

Vallen zijn een effectieve manier om van meelmotten af te komen. Er zijn veel verschillende soorten vallen beschikbaar, maar de meest effectieve maken gebruik van feromonen om de motten aan te trekken. Feromoonvallen kun je online kopen, en ze worden meestal geleverd met een kleeflaag die de motten vangt. Zodra de val vol is, kun je hem in de vuilnisbak gooien.

meelmot bestrijden met sluipwespen

Bestrijdingsmiddelen tegen meelmotten.

Als vallen niet genoeg zijn om van je meelmot probleem af te komen, moet je misschien je toevlucht nemen tot biologische bestrijdingsmiddelen. De meest effectieve bestrijders van meelmotten zijn sluipwespen. De kleine sluipwespen zijn bijna niet met het blote oog zichtbaar en parasiteren op de eitjes van de meelmot. Vervolgens leggen ze zelf een eitje in het eitje van de voedselmotten waardoor deze eieren niet uitkomen. 

Indische meelmotten voorkomen.

De beste manier om Indische meelmotten aan te pakken is te voorkomen dat ze in huis komen. Controleer alle voedselverpakkingen voordat je ze in huis haalt, en gooi ze weg als ze besmet zijn met motten of larven. Houd de voorraadkast schoon en vrij van rommel, en stofzuig regelmatig om alle eitjes en larven te verwijderen die zich in kieren en spleten zouden kunnen verbergen.

Conclusie

Als je te maken hebt met Indische meelmotten, weet je hoe frustrerend en moeilijk het kan zijn om ervan af te komen. Maar wanhoop niet – er zijn dingen die je kunt doen om ze voorgoed kwijt te raken.

Er zijn een paar verschillende manieren om van meelmotten af te komen. Je kunt vallen, sluipwespen of een combinatie van beide gebruiken. Maar zorg er wel voor dat er tussen de plaatsing van feromoonvallen en de inzet van sluipwespen twee weken tijd zit. 

Met een beetje moeite kun je voorgoed van meelmotten afkomen – en weer genieten van een ongediertevrij huis.

Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.