Fruitvliegjes

Fruitvliegjes? Zo ben je er snel vanaf

Schijnt de zon flink? Dan zie je de fruitvliegjes (Drosophila melanogaster)  waarschijnlijk al vliegen! Fruitvliegjes komen voornamelijk in de zomer en het vroege najaar voor. Ze komen op rottend en gistend voedsel af en zijn een ware plaag. De meeste huishoudens krijgen in de zomer last van fruitvliegjes en dat is hartstikke vervelend. Gelukkig zijn er tig verschillende manieren om van die rottige beestjes af te komen. 

Fruitvliegjes of rouwvliegjes?

Veel mensen herkennen de verschillen tussen rouwvliegje en fruitvliegjes niet. Het zou best kunnen dat je niet met fruitvliegjes te maken hebt, maar met rouwvliegjes. Zie je kleine zwart vliegjes rondom planten of op andere plekken waar er potgrond ligt? Dan is de kans groot dat je met rouwvliegjes te maken hebt in plaats van met fruitvliegjes. Bovendien zijn fruitvliegjes veel lichter van kleur. Wil je rouwvliegjes bestrijden? Dan is het handig om steinernema feltiae aaltjes in te zetten. Deze aaltjes werken helaas niet als je fruitvliegjes wilt bestrijden.

Hoe komen fruitvliegjes in huis?

De compostbak in de keuken, fruit dat té rijp geworden is en voedselresten in de wasbak zijn voor fruitvliegjes heerlijke lekkernijen. Fruitvliegjes worden aangetrokken tot deze restjes en planten zich al snel in de keuken voort. Je kunt binnen een paar dagen te maken hebben met een heuse infestatie! Daarom is het altijd belangrijk om de keuken schoon te houden en voedselresten op een slimme manier op te bergen. Natuurlijk niet alleen in de zomer (wanneer fruitvliegjes het meest actief zijn) maar heel het jaar rond!

Dit kun je doen tegen fruitvliegjes

Wil je geen last hebben van fruitvliegjes? Dan is het zaak om een fruitvliegjes infestatie zoveel mogelijk te voorkomen. Het is veel eenvoudiger dan je denkt! 

  • Verzorg je verse producten goed: Was groenten en fruit. Bewaar ze in de koelkast in plaats van op het aanrecht en gooi rottend fruit zo snel mogelijk weg. 
  • Maak de gootsteen en afvoer dagelijks grondig schoon: Fruitvliegjes leven maar al te graag in de keukenafvoer en eten dan van de etensresten die daar gevonden kunnen worden. Het is daarom hartstikke belangrijk om je keuken schoon en vrij van etensresten te houden. 
  • Sluit de compostbak goed af: Zowel de compostbak in de keuken als in de tuin zijn vatbaar voor fruitvliegjes. Gooi daarom je compostbak nooit te vol en zorg er voor dat de deksel er altijd stevig op zit. Maak de compostbak ook vaak genoeg schoon. 
  • Bewaar sauzen in verpakkingen met verzegelde deksels: Alle sauzen waar azijn in zit, trekken fruitvliegjes aan. Zorg er daarom voor dat alles waar azijn in zit (zoals ketchup, mosterd, saladedressings en sojasaus) in een fles zit die een soort deksel of dop met verzegeling hebben.
  • Ruim etensresten direct op: Fruitresten en gemorst sap zijn enorm uitnodigend voor fruitvliegjes. Ruim daarom altijd even op als je iets knoeit. 
  • Zorg voor schone vuilnisbakken en prullenbakken: Ga een keer in de maand aan de slag met handschoenen en tuinslang om jouw vuilnisbakken helemaal schoon te spuiten. Als je dit maandelijks doet, zul je al snel zien dat het klusje binnen no time geklaard is!
  • Check of de horren in jouw ramen en deuren hun werk goed doen. Vaak komen fruitvliegjes door de ramen naar binnen, dus zorg ervoor dat alle ramen in huis voorzien zijn van goede horren. Zo kun je doorluchten zonder jezelf meteen op te zadelen met een fruitvliegjesprobleem. 

Fruitvliegjes bestrijden? Zo doe je dat!

Fruitvliegjes val maken

Heb je toch te maken met een infestatie van fruitvliegjes? Dan is het zaak om zo snel mogelijk weer van ze af te komen! Deze eenvoudige DIY hack zal er voor zorgen dat de fruitvliegjes je niet langer om de oren vliegen. Je hebt slechts 3 ingrediënten nodig: azijn, afwasmiddel en appelsap. Giet een bodempje azijn, appelsap en afwasmiddel in een klein bakje. Zet het bakje vervolgens naast de fruitmand neer. Je zult zien dat de fruitvliegjes niet meer op het fruit af gaan maar op het bakje afgaan. Zodra ze in het mengseltje vliegen, kunnen ze er niet meer uit. Giet het bakje dagelijks leeg en vul met een nieuw bodempje totdat alle fruitvliegjes weg zijn!

Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.