Dopluis

dopluizen op planten

Zie jij rondom de nerven van de bladeren van jouw favoriete kamerplanten dopluis? Dan is het tijd om in actie te komen! Dopluizen zijn kleine, bruingrijze beestjes die jouw planten aantasten. Dopluizen worden soms ook wolluizen genoemd. Dit komt omdat sommige dopluizen een witte, wollige schild lijken te hebben. Iedere dopluis heeft overigens een schild en dit maakt ze behoorlijk lastig te bestrijden. Gelukkig zijn er wel biologische manieren om dopluizen te bestrijden. Zo houd jij jouw planten gezond en vrij van wolluis en dopluis!

Bij deze planten komt dopluis voor

Dopluizen kunnen helaas bijna iedere plant besmetten. Dopluizen nestelen zich in en bijten zich vervolgens vast aan de plant. Ze zuigen dan alle voedingsstoffen uit de plant. Hierdoor zal de plant verkleuren, zijn blad laten vallen en niet of nauwelijks meer groeien. Hoewel dopluizen dus bij vrijwel iedere plant kunnen voorkomen, zijn er enkele (kamer)plantensoorten die extra gevoelig zijn.

Planten die gevoelig zijn voor dopluis:

  • Koffieplant
  • Hortensia’
  • Monstera
  • Orchidee
  • Dracaena
  • Hydrangea
  • Gardenia
  • Palmboom
  • Ficus (ook bekend als rubberboom)
  • Calathea
  • Vaderplant
  • Aralia

Heb jij een van deze plantsoorten? Dan is het ontzettend belangrijk om tijdens het verzorgen altijd goed te kijken of er geen dopluizen verstopt zitten op de plant. Dopluizen hebben geen bepaalde voorkeursplek waar ze zich op een plant verstoppen. Ze kunnen zelfs op de wortelkuit zitten! De meest voorkomende plek waar je wolluizen zult moeten bestrijden is aan de onderkant van de bladeren rondom de nerf.

Waarom is dopluis verwijderen zo moeilijk?

Omdat dopluizen zich vastbijten in de planten die ze besmetten, zijn ze vaak maar lastig weg te krijgen. Dopluizen voeden zich met plantsappen en zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk plantsappen naar binnen te werken. Dopluizen vinden niet zelf hun weg naar de plant, ze worden vaak meegedragen op kleding en zelfs via de wind. Je kunt je dus voorstellen hoe sterk de tanden van dopluizen wel niet moeten zijn. Behalve dat dopluizen zich behoorlijk krachtig vastklampen, vermenigvuldigen ze zich ook heel snel. Een dopluis kan namelijk in een aantal weken wel 3000 eitjes uitbroeden. Wil jij dopluis van jouw (kamer)planten verwijderen? Dan moet je er dus snel bij zijn!

Dopluizen op kamerplanten natuurlijk bestrijden

Het biologisch bestrijden van beestjes zoals dopluizen, bloedluizen en andere gevaarlijke beestjes wordt steeds populairder. Hoewel voorkomen natuurlijk beter is dan genezen, zit er vaak niets anders op dan in de aanval gaan. Voordat je het juiste natuurlijke bestrijdingsmiddel van dopluizen uitzoekt, is het belangrijk om te weten dat er vier verschillende soorten dopluizen zijn:

  • De ‘gewone’ dopluis (ook wel bekend als Parthenolecanium Corni) die het vaakst voorkomt op planten.
  • De halve dopluis (ook wel bekend als Saissetia Coffeae) die herkend wordt door de donkere kleur. De halve dopluis vind je vaak terug op koffieplanten. 
  • De platte dopluis (ook wel bekend als Loccus Hesperidum) die een plat schild heeft die geelgroen, geelbruin of lichtgrijze is met donkere vlekken en spikkels.
  • De wolluis (ook wel bekend als Pseudococcidae) die een wollige, grijze schild heeft en vooral op vochtige planten gevonden kan worden. 

Al deze verschillende dopluizen bestrijd je met dezelfde biologische bestrijdingsmiddelen. Hoewel er op het internet verschillende “grootmoeders tips” zijn, zoals bijvoorbeeld koffieprut in de potgrond mengen, zijn dit onbetrouwbare methodes. Het beste gebruik je de natuurlijke vijanden van de dopluis: sluipwespen en roofkevers.

dopluis verslaan met lieveheersbeestjes

Zet sluipwespen in om dopluizen te bestrijden

Sluipwespen gebruiken om dopluizen te bestrijden is een economisch slimme keuze. Sluipwespen leggen hun eigen eitje in jonge dopluizen en zorgen er zo voor dat er in de dopluis een nieuwe sluipwesp groeit. Na ongeveer twee weken is de nieuwe sluipwesp volgroeid en boort hij zich een weg naar buiten. Een enkele sluipwesp zal voor zo’n 70 dode dopluizen zorgen.

Bestrijd dopluizen door roofkevers te gebruiken

Roofkevers eten wolluizen van alle leeftijden. De larven die roofkevers tussen de wolluizen leggen, eten wel 30 wolluizen per dag. Ideaal dus voor het bestrijden van wolluizen en andere soorten luizen.

Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.