Buxusmot

buxusmot

De buxusmot is een van de weinige motsoorten die als plaagdier wordt beschouwd. Deze motten komen oorspronkelijk uit Europa en werden begin 1900 in Noord-Amerika geïntroduceerd. Buxusmotten zijn bijzonder lastig omdat ze zich voeden met een grote verscheidenheid aan planten, waaronder buxus (vandaar hun naam), hulst en taxus. Als je niets doet, kan een plaag van deze motten snel een hele buxus verwoesten.

“Motten worden vaak gezien als ongedierte, en met reden. Ze kunnen grote schade aanrichten aan gewassen en opgeslagen goederen. Maar wist je dat er meer dan 11.000 soorten motten in de wereld zijn, en dat slechts een klein handjevol daarvan als ongedierte wordt beschouwd? In feite zijn veel motten nuttig, omdat ze voor bestuiving zorgen of als voedselbron dienen voor andere dieren”

schade door buxusmot

Dus hoe bestrijd je buxusmotten? 

De sleutel is het begrijpen van hun levenscyclus en weten wanneer je moet ingrijpen. Op  deze pagina geven we alles wat je moet weten over het bestrijden van buxusmotten, van het identificeren van de vijand tot het kiezen van je bestrijdingsmethode. 

Identificeer de buxusmot

De volwassen buxusmot is een kleine, bruinwitte mot met een spanwijdte van ongeveer 1 cm. De voorste helft van het lichaam is bruin, terwijl de achterste helft wit is met twee zwarte vlekken op elke vleugel. De larven zijn kleine, groene rupsen met zwarte vlekken die tot 2cm lang kunnen worden.

rups buxusmot

Wat eten ze?

Buxusmotten voeden zich met verschillende planten, maar hun favoriete voedselbron is de buxus (Buxus sempervirens). Ze voeden zich ook met andere leden van de Buxaceae familie, zoals pachysandra en sweetbox.

De levenscyclus van de Buxusmot 

levencyclus van de buxusmotten

De motten leggen hun eitjes in de late lente of vroege zomer, meestal op de onderkant van de bladeren.

Hoe zien de larven eruit?

De larven zijn kleine, witte rupsen met een zwarte kop. Ze komen uit de eitjes en voeden zich met de bladeren van de buxus.

Wanneer verpoppen ze?

De larven verpoppen zich in de late zomer of vroege herfst en spinnen een cocon waarin ze metamorfoseren tot volwassenen.

Hoe zien de volwassenen eruit?

De volwassen motten zijn bruingrijs met donkere markeringen op hun vleugels. Ze zijn ongeveer een halve centimeter lang en hebben een spanwijdte van ongeveer anderhalve centimeter.

Schadebeeld buxusmot 

Een van de eerste tekenen van een buxusmottenplaag is de aanwezigheid van kleine, ronde gaatjes in de bladeren van je planten. Deze gaatjes zijn ongeveer 1-2 mm in diameter en worden veroorzaakt doordat de larven zich voeden met het bladweefsel. Je kunt ook frass (uitwerpselen van de larven) rond deze gaatjes zien. Naarmate de aantasting vordert, zul je steeds meer bladeren met schade zien, totdat uiteindelijk de meeste of alle bladeren op de plant zijn aangetast. De larven kunnen ook schade veroorzaken aan stengels en vruchten.

Wanneer buxusmot bestrijden?

De beste tijd om buxusmotten te behandelen is tijdens hun larvale stadium, voordat ze zich verpoppen tot volwassenen. Dat komt omdat de larven in dit stadium gevoeliger zijn voor bestrijdingsmaatregelen dan de volwassenen. De behandeling moet echter zorgvuldig getimed worden, zodat ze samenvalt met het moment waarop de larven zich actief voeden, en dat is meestal van het late voorjaar tot de vroege zomer.

Bestrijdingsmethodes buxusmot

Eén manier om buxusmotten te bestrijden is door fysieke bestrijding. Stappenplan: 

Dit kan door handmatig de rupsen van de bladeren te plukken en ze weg te gooien in zeepwater. 

  • Pluk de rupsen handmatig van de bladeren en gooi ze in zeepwater.
  • Besmette planten afdekken met een fijnmazig gaas om te voorkomen dat de rupsen bij de bladeren kunnen komen.
  • Aangetaste bladeren afknippen en weggooien.

Biologische buxusmot bestrijding

Een andere manier om buxusmotten te bestrijden is het gebruik van biologische bestrijding. Dit kan door natuurlijke vijanden in de omgeving te introduceren, zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen.

Bestrijden met aaltjes

De aaltjes tegen de buxusrups zijn parasitaire wormen (nematoden) die de rupsen binnendringen en daar hun bacteriën verspreiden. De bacteriën die de aaltjes achterlaten vermenigvuldigen zich binnenin de rups waardoor de rups geïnfecteerd raakt en uiteindelijk sterft.

Chemische buxusmot bestrijden

Een andere manier om buxusmotten te bestrijden is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit kan door Bestrijdingsmiddelen als carbaryl, permethrin of lambda-cyhalothrin te gebruiken. Toch raden we deze methode sterk af, ten eerste kan het verboden zijn en je bestrijdt onbedoeld ook nuttige insecten. 

Buxusmot bestrijden met azijn

Een andere manier om buxusmotten te bestrijden is het gebruik van azijn. Dit kun je doen door 1 deel azijn te mengen met 2 delen water in een spuitfles. Vervolgens spuit je het mengsel op aangetaste bladeren. 

Conclusie buxusmotten bestrijden

Als je worstelt met buxusmotten, wanhoop dan niet – er zijn verschillende dingen die je kunt doen om van ze af te komen. Het belangrijkste is om snel te handelen en de juiste bestrijdingsmethode voor jouw situatie te kiezen.

Fysieke bestrijding zoals vallen en barrières kan effectief zijn, maar je moet ze ijverig controleren en onderhouden. Biologische bestrijding zoals sluipwespen kan nuttig zijn en heeft onze persoonlijke voorkeur. 

De beste manier om buxusmotten te bestrijden is om vroeg te beginnen en proactief te zijn. Let op tekenen van aantasting en behandel onmiddellijk. Met een beetje inspanning kun je dit ongedierte onder controle houden en je buxus beschermen.

Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.