Tapijtkever

tapijtkever-Anthrenus-verbasci-min

Als je informatie zoekt over hoe je van tapijtkevers (Anthrenus verbasci) af komt, dan ben je hier aan het juiste adres. Deze kever wordt ook wel museumtorretje genoemd en is afkomstig uit de familie spektorren. 
Op deze pagina bespreken we wat de tapijtkever (Anthrenus verbasci) is, waar deze voorkomt, en vooral, hoe je er vanaf komt! Dus als je te maken hebt met dit vervelende kevertje, lees dan verder voor wat nuttige tips.

Wat is tapijtkever (Anthrenus verbasci)?

Anthrenus verbasci, ook bekend als de gewone tapijtkever, is een kleine, zwarte kever die huizen en andere gebouwen kan teisteren. De volwassen kevers zijn ongeveer 3 mm lang en 2 mm breed. Ze hebben een rond lichaam met een hard exoskelet. De larven zijn wit of crèmekleurig en hebben lange, donkerbruine haren op hun lichaam. Ze kunnen tot 8 mm lang worden.

Waar komt tapijtkever voor?

De gewone tapijtkever komt voor in huizen en andere gebouwen in heel europa en daarbuiten. Hij wordt het vaakst aangetroffen op plaatsen waar veel stof ligt, zoals tapijten, meubels, kleding en gordijnen. De kevers zijn ook te vinden in vogelnesten en holen van dieren.

Hoe kom je van tapijtkever (Anthrenus verbasci) af?

De beste manier om tapijtkever (Anthrenus verbasci) te voorkomen is je huis schoon te houden en vrij van voedselbronnen die ze kunnen aantasten. Bewaar voedsel in luchtdichte verpakkingen, stofzuig regelmatig, en dicht alle kieren en spleten af waar ze mogelijk je huis binnen kunnen komen. Dit komt je misschien bekend voor, want deze aanbevelingen gelden bijvoorbeeld ook voor het voorkomen van de Indische meelmot

Verwijdering

Als je al een plaag van tapijtkever (Anthrenus verbasci) hebt, is de eerste stap om er zoveel mogelijk te verwijderen door ze op te zuigen of op te vegen en ze onmiddellijk weg te gooien. Zorg ervoor dat je de stofzuigerzak of het veegsel leegt in een afgesloten vuilniszak, zodat ze niet kunnen ontsnappen en je huis blijven teisteren.

Chemisch bestrijden van de tapijtkever

Er zijn een aantal producten op de markt die gebruikt kunnen worden om tapijtkever (Anthrenus verbasci) te doden, maar zoals altijd geven wij de voorkeur aan biologisch bestrijden. Op het moment dat je binnenshuis chemische middelen inzet, dan kunnen kinderen, huisdieren en jijzelf hier ook last van krijgen. Het is per slot van rekening gif om in dit geval een keversoort uit te schakelen. 

Tapijtkevers bestrijden met sluipwespen

Een goede en tevens biologische methode om van tapijtkever af te komen is het gebruik van sluipwespen. Deze wespen leggen hun eitjes in de larven van de tapijtkever, waardoor deze uiteindelijk sterven. Hoewel het langer kan duren voordat deze methode resultaat oplevert, is ze veel milieuvriendelijker dan het gebruik van pesticiden en de kevers kunne uiteindelijk resistent worden voor chemische middelen waardoor deze niet meer werken. 

sluipwespen tegen de tapijtkever

Conclusie

Als je tapijtkever (Anthrenus verbasci) in je huis hebt, raak dan niet in paniek. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om er vanaf te komen. Probeer eerst te voorkomen dat ze binnenkomen door eventuele kieren en gaten in je huis af te dichten. Als je ze al hebt, kun je ze verwijderen door te stofzuigen of een stofzuiger te gebruiken. Je kunt ze ook uitroeien met insecticide sprays of lokaas. Ten slotte kun je ze weg krijgen met sluipwespen.

Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je de instructies zorgvuldig opvolgt en voorzorgsmaatregelen neemt om jezelf en je gezin te beschermen. Met een beetje moeite kun je voorgoed van tapijtkevers (Anthrenus verbasci) afkomen.

Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.