Roofmijten

Hypoaspis miles roofmijten

Wat zijn roofmijten?

Roofmijten zijn een soort geleedpotigen die vele verschillende soorten mijten omvatten. Deze mijten zijn nuttig omdat ze andere schadelijke insecten, zoals spintmijten, tripsen, bloedmijten en varenrouwmuggen, als prooi hebben. Enkele veel voorkomende soorten roofmijten zijn Hypoaspis miles,
Neoseiulus californicus,  Amblyseius swirskii en de Phytoseiulus persimilis die hieronder staat afgebeeld en verderop in dit artikel uitgebreid beschreven.

Phytoseiulus roofmijt tegen spint

Hoe werken roofmijten?

Roofmijten werken door andere insecten te zoeken en op te eten. Ze zijn het meest effectief als ze preventief worden ingezet, voordat een plaag ontstaat. Door de populatie van schadelijke insecten in jouw huis te verminderen, is het risico op schade aan jouw planten of gewassen kleiner.

De voordelen van roofmijten voor biologische ongediertebestrijding

De roofmijten zijn veilig voor mens en dier dit in tegenstelling tot chemische bestrijdingsmiddelen vormen ze geen risico voor mensen of huisdieren. Ze worden ook vaak gebruikt in de biologische landbouw om ongedierte te bestrijden.

Effectiever dan chemische ongediertebestrijding

Roofmijten zijn ook effectiever dan chemische bestrijdingsmiddelen bij de bestrijding van plagen. Dit komt omdat ze het ongedierte direct aanpakken, in tegenstelling tot alles doden (ook nuttige insecten) met giftige chemicaliën. Ze planten zich ook snel voort, zodat de populatie op pijl blijft en plagen zoals trips, spin en bloedluis geen kans hebben.

Roofmijten eten alles, van eitjes tot volwasse spintmijten

Roofmijten laten niks aan het toeval over, ze eten alle eieren, larven en in sommige gevallen zelfs volwassenen wat ze tegenkomen zullen ze opeten. Hierdoor neemt de plaag snel af omdat ze zich niet meer kunnen voortplanten. Volwassen tripsen/bloedmijten/spintmijten worden onrustig en gaan op zoek naar een betere plek om zich voort te planten.

Verschillende roofmijten per plaag

Zoals vaker in de natuur voor komt hebben ook roofmijten bepaalde voedsel voorkeuren. Zo bestrijd je spint met andere roofmijten dan bloedluis. Omdat er honderdeden zijn hebben we hieronder de belangrijkste en meest ingezette roofmijten beschreven. Deze zijn ook te bestellen via de onderstaande link. Klik op de link en ontvang 10% korting op je eerste bestelling. In de welkomsmail staan alle bestrijders per categorie beschreven zodat je eenvouidig bij de juiste bestrijder uitkomt.

Hypoaspis miles roofmijten

De Hypoaspis miles wordt vaak het perfecte plaagdierbestrijding-insect genoemd en herken je aan de bruine kleur. Het is een kleine, roofzuchtige mijt die zich voedt met allerlei plagen in en om het huis en de tuin. Hij is het meest effectief tegen het beginstadium van bloedluizen en van tripsen, de eitjes en de larven. Omdat hij zich naast de genoemde plagen (trips en bloedluis) ook voedt met plantenresten kan hij tot wel zes weken overleven. In deze periode planten ze zich ook voort waardoor je een duurzame bestrijder in huis haalt en trips en bloedluis veel minder kans geeft.  

De perfecte bestrijder, de Hypoaspis miles

Hypoaspis miles is het perfecte insect voor ongediertebestrijding om een aantal redenen. Ten eerste is Hypoaspis miles een natuurlijke predator van een groot aantal plagen, waaronder mijten, bladluizen, witte vliegen en wolluizen. Dit maakt van Hypoaspis miles een doeltreffend biologisch bestrijdingsmiddel tegen deze plagen. Ten tweede is Hypoaspis miles doeltreffend in de bestrijding van plagen in zowel binnen- als buiten. Ten derde is Hypoaspis miles gemakkelijk te kweken en te onderhouden, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is voor plaagbestrijding. 

Hoe gaat de Hypoaspis miles te werk? 

Deze roofmijt bevindt zich bij planten in de potgrond, het is dan ook een echte bodemroofmijt. Indien er poppen en larven van trips aanwezig zijn maak je deze roofmijt heel blij (je planten vaak minder), hij eet er per dag 4 tot 10 op. Zodra er geen voedsel meer is sterft deze mijt vanzelf uit.
Daarnaast zijn ze ook heel goed in te zetten tegen de vervelende bloedluizen die kippen, reptielen en parkieten het leven zuur kunnen maken. In dit geval verschuilt de Hypoaspis miles zich op dezelfde plek als de bloedluizen en gebint daar fanatiek de eieren van deze luizen op te eten. Hoewel ze geen volwasse bloedluizen eten, worden deze wel onrustig en vertrekken ze uit het hok of de volière. 

Hoe worden roofmijten geleverd en hoe zet je ze uit?

Vaak worden deze roofmijten in een verpakking geleverd vanaf 1000 stuks. Dit lijkt veel, maar vergeet niet dat ze nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn. De kleinste verpakking is goed voor +/- 4 kippen of 4 planten. Hanteer dus 250 roofmijten per plant/dier.   

Het uitzetten is vervolgens simpel, strooi ze in het geval van een kippenhok in de gaten en kieren. Een kleine houder waar de roofmijten zich in terug kunnen trekken werkt ook goed. Bij planten kun je de koker of het zakje evenredig verdelen over de planten. Uiteraard is het onmogelijk om 1000 roofmijten evenredig te verdelen, doe het dus bij benadering. 

bloedluis aanpakken met roofmijten

Roofmijten tegen spint

Spint ook wel aangeduid als kasspint (Tetranychus urticae) is een vervelende plaag en komt met name in kassen en binnenshuis voor. Tomaten, komkommer en andere vruchtgroente zijn gevoelig voor spint. De schade die ontstaat aan deze vruchtgroente zie je met name op de bladeren, deze verkleuren geel. Het kan ook zo zijn dat je alleen gele punten op de planten ziet. Dit zijn beide beginstadium van een opkomende spintplaag. Wanneer er echt een grote plaag is ontstaan, zie je kleine spinnenwebben ontstaan en beginnen je planten af te sterven omdat ze niet meer in staat zijn om voldoende op te nemen met hun bladeren.
Gelukkig zijn er twee uitstekende roofmijten tegen spint, de Phytoseiulus persimilis en de Amblyseius californicus.

schade door spint mijten

Phytoseiulus persimilis roofmijt

Deze fel rode Phytoseiulus persimilis roofmijt wordt ingezet als er sprake is van een zware besmetting, hij richt zich dan ook met name op de volwassen spintmijten. Het is dus een correctieve bestrijder die wel tot 20 volwassen spintmijten per dag kan verorberen. 

Amblyseius cucumeris roofmijt

Deze roofmijt is zeer vraatzuchtig en jaagt niet alleen op spintmijten maar ook op tripsen. Deze jager richt zich met name op de eerste levensstadia van deze twee plagen. Het voordeel van deze roofmijten is dat ze zichzelf in stand houden met pollen en stuifmeel. Daarom wordt de amblyseius cucumeris met name ingezet als preventieve bestrijder. Een combinatie van phytoseiulus persimilis en amblyseius cucumeris is ook mogelijk. Met die inzet geef je spint veel minder kans.

Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.