Roofkever Adalia

Adalia bipunctata roofkevers of lieveheersbeestje

Als je op zoek bent naar de perfecte ongediertebestrijding, zoek dan niet verder dan de Adalia bipunctata roofkever. Dit kleine kevertje komt oorspronkelijk uit Europa en Azië, maar komt overal ter wereld voor. Adalia bipunctata is een vraatzuchtig roofdier van bladluizen en andere kleine insecten, waardoor het een bondgenoot van onschatbare waarde is in de tuin. In deze blogpost gaan we dieper in op wat Adalia bipunctata zo bijzonder maakt, en hoe u ze in uw tuin kunt aantrekken.

Hoe herken je de Adalia bipunctata roofkever?

Adalia bipunctata, ook bekend als het tweepuntig lieveheersbeestje of tweepuntig lieveheersbeestje, is een kleine coccinellidae kever. Hij heeft een zwart lichaam met twee rode vlekken. De volwassen dieren zijn ovaalvormig en ongeveer 3 mm lang. Ze zijn rood of oranje met twee zwarte vlekken op hun vleugeldekveren. De larven zijn krokodil-vormig, donkergrijs of zwart met oranje of gele tekening, en ongeveer 6 mm lang. De poppen zijn roodbruin en ongeveer 5 mm lang.

De levenscyclus van Adalia bipunctata

Adalia bipunctata heeft een multivoltine levenscyclus, wat betekent dat hij zich in één seizoen meerdere keren kan voortplanten. De duur van elke levensfase varieert afhankelijk van de temperatuur, maar de hele cyclus duurt meestal 30-50 dagen. Eieren worden afzonderlijk of in clusters gelegd op de onderkant van bladeren. De larven komen na 3-5 dagen uit en beginnen zich onmiddellijk te voeden met voornamelijk bladluizen, maar ook andere kleine insecten en mijten. Na 10-14 dagen groei, verpoppen de larven zich in een dunne zijden cocon die aan een blad of ander oppervlak is bevestigd.
Volwassenen kevers komen na 7-10 dagen uit de poppen en paren kort daarna. De vrouwtjes leggen eieren voor de volgende generatie, terwijl de mannetjes binnen enkele weken afsterven.

Adalia bipunctata als biologische bestrijding

Adalia bipunctata, beter bekend als het lieveheersbeestje met twee vlekken of het lieveheersbeestje met twee vlekken, is een belangrijke predator van bladluizen en andere kleine insecten met een zacht lichaam. Ze zijn inheems in Europa en werd begin 1900 in Noord-Amerika geïntroduceerd voor de biologische bestrijding van bladluizen. Het “two-spot” lieveheersbeestje is nu wijd verspreid over het continent.

Hoe lang blijft de populatie roofkevers in stand? 

Volwassen lieveheersbeestjes overwinteren op beschermde plaatsen zoals onder boomschors of in bladafval. In het voorjaar komen ze tevoorschijn en beginnen zich te voeden met bladluizen en andere kleine insecten met een zacht lichaam. Vrouwtjes leggen afzonderlijk of in kleine groepjes eieren op de onderkant van bladeren in de buurt van bladluiskolonies. De eieren komen na 3-5 dagen uit in larven die zich onmiddellijk met bladluizen beginnen te voeden. De larven doorlopen vier stadia (groeistadia) en vervellen na elk stadium. De hele levenscyclus van ei tot volwassen dier duurt 4-6 weken, afhankelijk van de temperatuur en de beschikbaarheid van voedsel.

Adalia roofkevers als biologische bestrijder

Welke plagen vallen ten prooi van deze roofkever? 

Lieveheersbeestjes met twee vlekken zijn belangrijke rovers van bladluizen en andere kleine insecten met een zacht lichaam, zoals:

  • schildluizen 
  • wolluizen 
  • witte vliegen 
  • trips
  • motteneieren. 

Eén enkele volwassen roofkever kan tot 60 bladluizen per dag verorberen! Lieveheersbeestjes kunnen de populaties van ernstige gewasplagen zoals de groene perzikluis (Myzus persicae) tot 80% verminderen.
Dit kan gewassen beschermen tegen schade en vermindert de behoefte aan chemische insecticiden die schadelijk kunnen zijn voor nuttige insecten zoals honingbijen (Apis mellifera). 

Meer voordelen van de Adalia bipunctata

Adalia bipunctata is niet alleen een vraatzuchtige eter van gewasplagen, maar is ook een belangrijk onderdeel van de voedselketen zelf! Vogels, vleermuizen, spinnen en zelfs sommige vissen eten lieveheersbeestjes – waardoor ze een belangrijke schakel vormen in terrestrische ecosystemen.

Milieuvoordelen

Adalia bipunctata is niet alleen een waardevol onderdeel van de voedselketen, maar levert ook een aantal milieuvoordelen op door gewoon aanwezig te zijn in een ecosysteem.
Volwassen lieveheersbeestjes geven feromonen af die partners aantrekken en roofdieren afweren, zodat ze zelf geen prooi worden. Deze feromonen kunnen ook een negatief effect hebben op bepaalde soorten sluipwespen, waardoor ze minder goed in staat zijn om plagen zoals bladluizen te parasiteren. Door te verhinderen dat deze parasieten hun gastheren vinden, helpt Adalia bipunctata indirect de populaties van ongedierte onder controle te houden.

De perfecte habitat voor Adalia bipunctata

Om Adalia bipunctata in jouw tuin aan te trekken, moet je zorgen voor een habitat die aan hun behoeften voldoet. Ze geven de voorkeur aan gebieden met veel zonlicht en enige beschutting tegen de elementen. Een goede manier om hierin te voorzien is door inheemse planten te planten die een dicht bladerdak creëren. Dit geeft ze het voedsel en de beschutting die ze nodig hebben, terwijl ze ook een plek hebben om hun eieren te leggen.

Het beste voedsel voor Adalia bipunctata

Adalia bipunctata worden aangetrokken door tuinen met een verscheidenheid aan bloeiende planten. Ze voeden zich met de nectar van deze bloemen, dus is het belangrijk om een verscheidenheid aan bloeiende planten te hebben die hen het hele seizoen van voedsel voorzien. Enkele voorbeelden van goede bloemen om te planten zijn madeliefjes, goudsbloemen en zinnia’s.

Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.