Meeldauw
Meeldauw: oorzaken, preventie en behandeling
Meeldauw is een schimmelziekte die veel planten in de tuin, kas of woonkamer treft, met name tomaten, aardappelen en uien. De bovenkant van de bladeren wordt bedekt met gele vlekjes die steeds groter worden en uiteindelijk het hele blad bedekken. Aan de onderkant van de bladeren verschijnt een grijze laag die ook paarstinten kan hebben.
Op deze pagina bespreken we wat meeldauw is, wat het veroorzaakt, hoe het te voorkomen is en hoe het te behandelen.
Oorzaken van meeldauw
Meeldauw is een soort schimmel die groeit in een vochtige omgeving. Het kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, waaronder:
- Extra vocht in de lucht. Dit kan het gevolg zijn van een hoge luchtvochtigheid of van condensatie door bijvoorbeeld lekkende leidingen of ramen.
- Slechte ventilatie. Als een ruimte niet goed geventileerd is, kan de vochtige lucht de groei van schimmel bevorderen.
- Vuile oppervlakken. Als oppervlakken niet regelmatig worden schoongemaakt, kunnen ze een plek vormen voor schimmelsporen om te landen en te gaan groeien.
Meeldauw bij planten voorkomen
- Vermijdt zo veel mogelijk stikstof, want dit bevordert de aangroei van meeldauw
- Snoei besmette delen van de plant weg en ruim blad wat van de plant is gevallen op. Hierdoor beperk je besmettingsgevaar
- Gebruik salicylzuur. Dit verbeterd de afweer van de plant
- Voorkom te veel luchtstromen in de kas
- Maak gebruik van gewassen die niet gevoelig zijn voor meeldauw.
- Zorg dat het gewas nooit langer dan noodzakelijk nat blijft en kan drogen, maar voorkom dus te veel luchtstromen
- Als de celwand van een plant sterk is wordt het lastiger voor schimmels om binnen te dringen. Door meer calcium of silicium toe te voegen aan het voedingsschema wordt de celwanden sterker.
Preventie van meeldauw in huis
Stappen om meeldauw te voorkomen
De beste manier om meeldauw te voorkomen is het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen om jouw huis schoon en droog te houden. Hier volgen enkele tips:
- Verwijder gemorste vloeistof onmiddellijk, vooral in de keuken en de badkamer.
- Laat geen natte was rondslingeren. Hang het zo snel mogelijk op of stop het in de droger.
- Gebruik een afzuigventilator bij het koken of douchen en open een raam om vochtige kamers te ventileren.
- Repareer onmiddellijk eventuele lekken, inclusief lekken in leidingen, daken en rond ramen en deuren.
- Houd dakgoten schoon en vrij van puin, zodat ze goed kunnen afwateren.
- Als je in een gebied met een hoge luchtvochtigheid woont, gebruik dan een luchtontvochtiger (vochtvreters) om het vocht in de lucht te verminderen.
Wat kun je doen tegen meeldauw?
Als je al meeldauw in huis hebt, moet je het opruimen en ervoor zorgen dat het niet terugkomt.
Hier zijn enkele tips:
- Begin met het schoonmaken van oppervlakken met een mild schoonmaakmiddel of een oplossing van zeep en water. Schrob hardnekkige plekken met een borstel.
- Zorg ervoor dat je de ruimte na het schoonmaken volledig droogt, want schimmel gedijt goed in vocht. Gebruik zo nodig een ventilator of verwarming.
- Misschien moet je de plek ook behandelen met een biologische schimmelbestrijder, zoals Serenade.
- Om te voorkomen dat meeldauw terugkomt, moet je het gebied schoon en droog houden. Overweeg het gebruik van een ontvochtiger als je in een vochtig klimaat woont zoals Nederland over het algemeen is.
Natuurlijke methoden om meeldauw te behandelen
Er zijn een aantal natuurlijke methoden om meeldauw te behandelen. Een daarvan is het mengen van gelijke delen azijn en water, en dit mengsel gebruiken om de aangetaste plek te schrobben. Je kunt ook zuiveringszout met water mengen tot een pasta, waarmee je de aangetaste plek kunt schrobben. Je kunt ook een oplossing maken van één deel waterstofperoxide en drie delen water, en dit gebruiken om de aangetaste plek te schrobben.
Chemische behandeling van schimmel
Er zijn ook een aantal chemische methoden om meeldauw te behandelen, uiteraard heeft dit niet onze voorkeur, maar voor de volledigheid willen we het toch noemen. Een daarvan is het gebruik van een bleekmiddel, dat kan worden gemaakt door een kopje bleekmiddel te mengen met een liter water. Een andere methode is het gebruik van een commerciële schimmel- en meeldauwverwijderaar, die in de meeste bouwmarkten verkrijgbaar is.
Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding
"Laat de natuur zich herstellen"