Als je op zoek bent naar een manier om je planten water te geven die zowel efficiënt als effectief is, dan kun je het gebruik van hydrokorrels overwegen. Hydrokorrels zijn kleine, ronde korrels die gemaakt zijn van absorberende materialen zoals klei of kokos. Wanneer ze in water worden gelegd, zetten ze uit en geven ze langzaam vocht af, waardoor ze ideaal zijn om planten water te geven.

Wat zijn hydrokorrels precies? 

Hydrokorrels zijn een soort hydrocultuur groeimedium dat veel voordelen heeft voor planten. Hydrokorrels zijn kleine, ronde korrels die gemaakt zijn van geëxpandeerde klei. Ze zijn licht en poreus, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in hydrocultuursystemen. Hydrokorrels bieden uitstekende drainage en beluchting voor de wortels, en ze kunnen ook helpen om het vochtgehalte in de wortelzone te reguleren. Bovendien kunnen hydrokorrels worden gebruikt om plantenstengels en -bladeren te ondersteunen, waardoor stengelrot en bladval worden voorkomen.

Wat zijn de voordelen van hydrokorrels? 

Het gebruik van hydrokorrels voor planten heeft vele voordelen. Ten eerste helpen ze om waterverspilling tegen te gaan, omdat het water langzaam en alleen als de plant het nodig heeft, wordt afgegeven. Ze helpen ook de drainage en beluchting rond de wortels van de plant te verbeteren, wat kan leiden tot een gezondere groei. Bovendien kunnen hydrokorrels opnieuw worden gebruikt nadat ze zijn uitgedroogd, waardoor ze een duurzamere optie zijn dan andere methoden om planten water te geven.

Hoe hydrokorrels voor planten te gebruiken?

Hydrokorrels kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in hydrocultuursystemen. Ze kunnen worden gebruikt als zelfstandig groeimedium, of ze kunnen worden gemengd met andere media zoals perliet of vermiculiet. Hydrokorrels kunnen ook worden gebruikt als topdressing op bestaande media, zoals kokos of grind. Bij gebruik van hydrokorrels als zelfstandig medium is het belangrijk ervoor te zorgen dat de wortels toegang hebben tot voldoende drainage en beluchting. Als je hydrokorrels mengt met andere media, moet je experimenteren om de juiste verhouding te vinden voor jouw specifieke systeem.

Welke soorten zijn er?

De twee belangrijkste soorten hydrokorrels zijn kleikorrels en geëxpandeerde kleikorrels. Kleikorrels worden gemaakt van natuurlijke klei die tot kleine, ronde balletjes wordt gevormd. Geëxpandeerde kleikorrels worden gemaakt van klei die is verhit en vervolgens tot kleine, ronde bolletjes is gevormd. Beide soorten hydrokorrels hebben poriën die water en lucht doorlaten.

Welk type past bij jouw plant?

verschillende methode om hydrokorrels te gebruiken

Kleikorrels zijn het beste type hydrokorrels voor planten omdat ze meer water opnemen dan geëxpandeerde kleikorrels. Geëxpandeerde kleikorrels kunnen worden gebruikt voor planten die minder water nodig hebben, zoals vetplanten en cactussen.

Kies de juiste korrel voor je plant?

Wanneer je een hydrokorrel voor je plant kiest, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van de plant. Verschillende planten hebben verschillende behoeften, dus het is belangrijk om een hydrokorrel te kiezen die voldoet aan de specifieke behoeften van je plant. Als je bijvoorbeeld een vetplant kweekt, heb je een hydrokorrel nodig met goede drainage-eigenschappen.

Houd rekening met de eigenschappen van de hydrokorrel

Naast de behoeften van je plant moet je ook rekening houden met de eigenschappen van de hydrokorrel zelf. Verschillende hydrokorrels hebben verschillende eigenschappen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een hydrokorrel met goede drainage-eigenschappen, moet je er een kiezen die poreus is en grote poriën heeft.

Kies de juiste maat?

Een andere belangrijke overweging bij het kiezen van een hydrokorrel voor je plant is de grootte van de korrel. Als je een te kleine hydrokorrel kiest, biedt deze misschien niet genoeg steun voor je plant. Aan de andere kant, als je een te grote korrel kiest, kan het zijn dat er niet genoeg water en voedingsstoffen bij de wortels van je plant komen. Deze keuzes zijn dus puur afhankelijk van jouw plant. 

De drie mogelijkheden voor het gebruik

Er zijn pakweg drie toepassingsmogelijkheden: 

Door de potgrond heen mengen

Het mengen van potgrond en hydrokorrels is een uitstekend idee omdat ze zorgen voor een gelijkmatige vochtafgifte en er zit meer lucht in de potgrond waardoor de grond minder snel compact wordt. 

Bovenop de potgrond leggen

Wil je dat de grond langer vochtig blijft dan is het plaatsen van hydrokorrels bovenop de potgrond een goed idee. Er ontsnapt minder vocht uit de potgrond omdat de korrels dit tegenhouden. Pas toe bij vetplanten en cactussen. 

Onder de potgrond plaatsen

Dit doe je als je een dichte pot hebt. De reden hiervoor is dat de hydrokorrels overtollig vocht opnemen en je wortels niet onnodig in water blijven staan waardoor schimmels kunnen ontstaan. Nadat de korrels het overtollige vet hebben opgenomen, laten ze het geleidelijk ook weer los, ideaal dus als je niet instaat bent om je planten regelmatig water te geven.  

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.