Gaasvliegen
Deze bekende gaasvlieg komt van nature voor in Nederland. Hij is te herkennen aan zijn lange dunne lijf en kleur, groengeel. Met name de larven zijn uitstekend in te zetten als biologische bladluisbestrijder.
Bladluizen (zie ook tweede deel in dit artikel) Page jump
Bladluizen zijn kleine, sapzuigende plagen die een ravage kunnen aanrichten in jouw tuin. Maar je hoeft niet naar de pesticiden te grijpen – Chrysoperla carnea, ook bekend als de groene gaasvlieg, is een natuurlijke bladluizendoder.
Wat staat op het menu van deze Gaasvliegen?
Chrysoperla carnea gaasvliegen zijn generalistische roofdieren, wat betekent dat ze zich voeden met een breed scala aan insecten met een zacht lichaam en mijten. Naast bladluizen voedt Chrysoperla carnea zich ook met witte vlieg, trips, wolluis en onvolwassen schildluizen.
Hoe trek je deze gaasvliegen naar jouw tuin?
De beste manier om Chrysoperla carnea in jouw tuin aan te trekken is door een verscheidenheid aan bloemen te planten die op verschillende tijdstippen in het seizoen bloeien. Daarnaast is het verstandig om een waterbron te creëren. Dit kan een ondiepe schaal gevuld met zand en water zijn. Dit is de plek waar gaasvliegen drinken en hun eieren leggen.
Als je eenmaal Chrysoperla carnea gaasvliegen in jouw tuin hebt aangetrokken, zijn er een paar dingen die je kunt doen om ze in de buurt te houden. Zorg voor voldoende beschutting in de vorm van dichte begroeiing of bodembedekking. En houd de bladluizenpopulaties in de gaten – als die beginnen af te nemen, zullen de gaasvliegen verder trekken op zoek naar voedsel. Dit is natuurlijk positief en bij een eventuele nieuwe besmetting kun je online nieuwe gaasvliegen bestellen waarmee je de populatie snel weer op peil hebt.
Kunnen gaasvliegen de winter doorstaan?
Chrysoperla carnea gaasvliegen overwinteren als volwassenen in bladafval, houtstapels of andere beschermde gebieden. Om ze voldoende beschutting te bieden in jouw tuin, kun je overwegen een laag mulch (bodembedekker) toe te voegen rond de basis van jouw planten. Je kunt ook wat dode bladeren op de grond laten liggen in plaats van ze op te harken.
Wat zijn bladluizen?
Bladluizen zijn kleine, zachtaardige insecten die zich voeden door sap uit planten te zuigen. Ze worden vaak bladluizen of groenlingen genoemd. Bladluizen zijn er in veel verschillende kleuren, waaronder zwart, bruin, groen en roze. Wereldwijd zijn er meer dan 4000 soorten bladluizen beschreven.
Welke planten ondervinden schade van bladluizen?
Bladluizen vallen een groot aantal planten aan, waaronder sierplanten, bloemen, groenten en fruitbomen. Ze kunnen leiden tot groeistoornissen, vervormde bladeren en een verminderde opbrengst. Sommige bladluissoorten brengen tijdens hun voeding ook plantenvirussen over.
Hoe groot zijn bladluizen?
Bladluizen zijn kleine (1 tot 3 mm lang), zachtaardige insecten die gevleugeld of vleugelloos kunnen zijn. Volwassen exemplaren hebben meestal een paar lange antennes en twee paar vleugels (indien aanwezig), die dakvormig over het lichaam worden gehouden. De achtervleugels zijn kleiner dan de voorvleugels en kunnen rudimentair (verkleind) of helemaal afwezig zijn. Gevleugelde volwassenen kunnen naar nieuwe planten vliegen om een plaag te beginnen.
In sommige gevallen hebben bladluizen vleugels
De meeste bladluizen worden zonder vleugels geboren, maar naarmate de populaties toenemen, kunnen zich gevleugelde vormen ontwikkelen om de populatie naar nieuwe gebieden te helpen verspreiden. Onder ideale omstandigheden (overvloedig voedselaanbod en geschikte temperatuur) kunnen generaties volledig vleugelloze vrouwtjes worden geproduceerd. Wanneer het voedsel echter schaars wordt of de temperatuur ongeschikt voor de ontwikkeling, zullen zich gevleugelde vormen ontwikkelen, zodat de populatie zich kan verplaatsen naar gunstiger omstandigheden.
Bladluizenpopulaties in de gaten houden
Chrysoperla carnea zijn effectieve roofdieren van bladluizen, maar ze kunnen vaak niet alle bladluizen aan. Als de bladluizenpopulatie groot is, moet je wellicht aanvullende maatregelen nemen om ze te bestrijden. Eén manier om dit te doen is om een ander type roofinsect, zoals lieveheersbeestjes, in jouw tuin uit te zetten en je kunt ook gaasvliegen bestellen bij een biologische bestrijder.
Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding
"Laat de natuur zich herstellen"