Een van de beste manieren om plagen te voorkomen, waaronder engerlingen, is door een omgevingen te creëren waarin plagen weinig kans maken. Kevers zoals de Meikever, Junikever, Taxuskever en de Rozenkever leggen hun eieren het liefst in dun gras. De eitjes die uiteindelijk larven worden, staan bekend onder de naam engerlingen
Hoewel engerlingen goed zijn te bestrijden met aaltjes (nematoden), is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. In dit artikel lees je hoe deze C-vormige larven voorkomt. 

Hou het gazon gezond  

Een gezonde grasmat voorkomt engerlingen. Onder gezond verstaan we dik en egaal verdeeld gras. Kevers van de eerder genoemde soorten, hebben een voorkeur voor dun en kort gemaaid gras. Daarom adviseren wij het gras niet korter dan vijf centimeter te maaien. De emelten knabbelen in alle fases aan wortels van het gras. Naarmate ze dichterbij het verpoppen komen, zullen ze meer en meer wortels gaan opeten. Door dit gegeven, zou je om engerlingen te voorkomen moeten investeren in je gazon. Dit kun je doen met behulp van biologische meststof en indien nodig met bijzaai producten. Tot slot dien je bij droge periodes het gras regelmatig te sproeien. Uiteindelijk krijgt jouw gras door deze initiatieven betere wortels en krijgen engerlingen minder kans. 

Ga voor diversiteit

Uiteindelijk wil je in de tuin een goed ecologisch evenwicht creëren. Hiermee voorkom je plagen. Dit doe je door diversiteit in je beplanting aan te leggen. Kleurige bloemen en bepaalde soorten groente (peen) dragen bij aan deze diversiteit en verminderen de kans op engerlingen. Daarnaast is het af te raden om chemische bestrijders te gebruiken in jouw tuin. Deze doden vaak niet alleen de plaag, maar verzwakken de beplanting in de tuin ook. Daardoor zijn ze in een later stadium minder bestendig tegen engerlingen en andere plagen.   

Andere vijanden van Engerlingen

De meest bruikbare natuurlijke vijanden die het aantal emelten verminderen/voorkomen, zijn sluipwespen, aaltjes/nematoden en insectenetende vogels. Hoewel de laatstgenoemde een natuurlijke vijand is, kunnen deze vogels zorgen voor secundaire schade. Deze schade ontstaat omdat ze het gras en andere beplanting overhoop halen op zoek naar Engerlingen. 

Een paar engerlingen is geen reden tot Paniek

Perspectief is belangrijk, een paar engerlingen in het gazon of de tuin zijn geen probleem. Alleen wanneer het aantal te hoog wordt, wat kan komen door een ecologische onbalans, moet er actie worden ondernomen. Doorgaans neemt de ontwikkeling van kevers meerdere jaren in beslag. De ontwikkelingen in het larvenstadium neemt de meeste tijd in beslag, soms tot drie jaar. Hierdoor kan een plaag in een laat stadium worden geconstateerd en in korte tijd een gazon of zelfs tuin verwoesten. Door deze ontwikkeling kan het preventief inzetten van aaltjes verstandig zijn.   

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.