Hoewel wij geen voorstander zijn van het chemisch bestrijden van engerlingen, willen we dit onderwerp toch behandelen. Hiermee hopen we de vragen die we krijgen aangaande dit onderwerp te beantwoorden.
Het verleden van chemische bestrijding van Engerlingen
In het verleden was het nog toegestaan om chemische middelen in te zetten tegen de larven van o.a. de Meikever, Junikever, Taxuskever en Rozenkever. Maar in 2018 werd het populaire middel Merit Turf verboden door de Europese Unie. Naast dit middel waren er in het verleden meer chemische bestrijders beschikbaar. Een bekende leverancier van deze middelen was Bayer. De werking van dit middel tegen Engerlingen, staat hieronder kort beschreven. Let op! Deze middelen (welke imidacloprid bevatten) zijn inmiddels verboden. Het is daarom af te raden deze middelen uit andere landen te importeren, hier kunnen hoge boetes uit voortvloeien.
Merit turf
Na het toedienen van Merit Turf en sproeien komt de werkzame stof, imidacloprid, geleidelijk beschikbaar. Deze stof wordt gebonden aan organische stof en/of wordt opgenomen door de grasplant zelf. De engerlingen komen in aanraking met imidacloprid omdat ze aan de wortels van het gras knabbelen en andere plantenwortels eten. Imidacloprid verstoort de prikkeloverdracht in het centrale zenuwstelsel van de engerlingen, waardoor de lichaamsfuncties uitvallen en de larve uiteindelijk sterft.
Wat waren de resultaten van dit middel in het verleden?
In het verleden werden deze middelen op met name golfbanen intensief getest. Een green is natuurlijk bij uitstek een plek waar engerlingen goed kunnen gedijen. Dit komt vaak door het gebrek aan diversiteit in de beplanting. Er zijn dus weinig natuurlijke vijanden en er is meer dan genoeg kort gemaaid gras, ideaal voor de larven. De testen die werden gedaan met Merit Turf op de greens, waren uiteenlopend, een aantal greenkeepers waren zeer enthousiast en zagen het aantal engerlingen met 70% dalen, maar andere zagen nauwelijks verschil. Waarschijnlijk hadden deze wisselende resultaten ook te maken met de periode en de omstandigheden. Net als bij aaltjes moet het gras vochtig zijn, en blijven in de periode van inzet.
Conclusie
Het chemische middel Merit Turf was waarschijnlijk, indien toegepast in de juiste omstandigheden werkzaam tegen Engerlingen. Wat echter niet vergeten moet worden is dat imidacloprid niet alleen engerlingen dood, maar ook larven van andere wel nuttige insecten. Door dit geven kun je stellen dat het behalen van een ecologisch evenwicht niet haalbaar is, wanneer je gebruikt maakt van chemische middelen. Door deze vaak allesdoders wordt je tuin of golfbaan op de lange termijn veel kwetsbaarder voor andere plagen. Ons devies; niet doen!
"Laat de natuur zich herstellen"