Bloedluis
Bloedluizen komen door klimaatopwarming steeds vaker voor. Omdat de aarde beetje bij beetje opwarmt, maken bloedluizen steeds eerder in het jaar hun entree en blijven ze tot steeds later in het jaar hangen. Bloedluizen zijn funest voor zoogdieren. Vooral kippen en andere vogels sterven een langzame dood als hun hok geïnfesteerd is met bloedluis. Bloedluizen die jouw dieren treiteren moeten zo snel mogelijk bestrijd worden. Zo pak je dit aan!
Bij welke dieren komt bloedluis voor?
Bloedluis kan bij vrijwel elke zoogdier voorkomen. Bloedluizen die bij dieren voorkomen dragen ziektes van dier naar dier over. Ze leven in kieren en gaten maar ook in de vacht van dieren. Het zijn venijnige beestjes die veel roet in het eten kunnen gooien. Bij deze dieren komt bloedluis veel voor:
- Kippen
- Duiven
- Kalkoenen
- Parkieten
- Muizen
- Ratten
- Honden
- Katten
- Schapen
Eigenlijk kunnen bloedluizen zich niet voortplanten zonder bloed van vogels te drinken. Maar omdat vogels overal zijn en overal komen, verplaatsen bloedluizen zich snel en eenvoudig. Iedereen die vogels in of rondom het huis houdt, zal te maken krijgen met bloedluizen.
Bloedluis bij jouw dier herkennen
Bloedluizen zijn moeilijk te zien. Niet alleen omdat ze ontzettend klein zijn, maar ook omdat ze ’s nachts pas actief worden. In de nacht gaan bloedluizen in kippenhokken bijvoorbeeld op zoek naar kippenbloed. Larven van de bloedluis zijn wit en haast doorzichtig. Die zul je niet snel spotten op jouw dier. Pas als bloedluizen volwassen worden (dit duurt 2 tot 3 dagen), zullen ze eerste rood en daarna bruin worden. Omdat bloedluis bij jouw dier lastig te herkennen is, kun je beter kijken naar de symptomen die bloedluizen bij jouw dieren veroorzaken. Denk aan een kat of hond die zich plotseling heel veel aan het krabben is. Of een vogel die veel luidruchtiger is dan normaal.
Bloedluis bij kippen voorkomen
Kippen en andere vogels krijgen helaas vaak met bloedluis te maken. Het liefst voorkom je dit zoveel mogelijk. Voorkomen is immers beter dan genezen. Deze stappen helpen jou daarbij:
- Ga je een kippenhok aanschaffen? Koop er een zonder al te veel kieren en spleten. Een houten kippenhok zal bijvoorbeeld veel eenvoudiger bloedluis binnen laten dan een kippenhok van kunststof. Als bloedluis maar moeilijk in het kippenhok kan komen, zal het zich ook moeilijker verspreiden.
- Maak geen gebruik van gewone stro, maar bekleed het kippenhok met tabaksstro. Gewone stro heeft holle buisjes, tabaksstro heeft dit niet. Bloedluis voorkom je door jouw kippenhok zo oncomfortabel mogelijk voor bloedluis te maken. Kunnen ze niet in de buisjes van het stro nestelen? Dan zullen ze ook niet zo snel blijven hangen.
- Zet roofmijten preventief uit in elk kippenhok. Roofmijten voeden zich met bloedluis. Daarom is dit de meest milieuvriendelijke manier om bloedluis bij kippen te voorkomen.
Met deze middelen kom je van bloedluis af
Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat jouw dieren geen last meer hebben van bloedluis. Er zijn verschillende middelen die je kunt inzetten om bloedluis bij jouw dieren te bestrijden.
Bloedluisvallen gebruiken
Bloedluisvallen plaats je in het hok van jouw (hobby)kippen. Dankzij de toegevoegde feromonen worden zowel vrouwelijke als mannelijke bloedluizen in de val gelokt.
Roofmijten inzetten
De meest natuurlijke manier om bloedluizen te bestrijden is door roofmijten bij jouw dieren vrij te laten. Roofmijten zijn de natuurlijke vijand van de bloedluis en doen jouw eigen dieren geen kwaad.
Voedingssupplementen toevoegen
De juiste voedingssupplementen, zoals Blood Shield zorgen er voor dat aanwezige bloedluis tijdens het voeren geen bloed meer kan verteren. De bloedluizen sterven vervolgens vanzelf uit.
Stofbaden prepareren
Door jouw dieren in een stofbad van Cumbasil mineraalpoeder te laten rondwandelen, krijgen hun veren of hun vacht een beschermend, ondoordringbaar schild dat de bloedluizen elimineert. Voor dieren zoals kippen of andere vogels is een stofbad niet alleen handig in te zetten bij het bestrijden van bloedluizen, ze vinden het nog eens leuk ook!
Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding
"Laat de natuur zich herstellen"