Als je te maken hebt met bedwantsen en een eventuele beet,dan ben je niet de enige. Deze vervelende beestjes zijn een groeiend probleem in huizen en hotels in het hele land. Hoewel ze geen ziekten overbrengen, kunnen bedwantsen veel ongemak veroorzaken. Op deze pagina laten we je zien hoe je bedwantsen beten kunt behandelen en hoe je ze kunt voorkomen.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine, parasitaire insecten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren. Ze zijn bruin van kleur en ongeveer zo groot als een appelpit. 

bedwantsen herkennen

Ze verstoppen zich, hoewel het bedwantsen worden genoemd niet alleen in de slaapkamer, ze kunnen ook voorkomen in kieren, bankstellen, stoelen en andere vergelijkbare plekken. Meestal zijn ze alleen s’nachts actief en als ze geen voedsel kunnen vinden blijven ze gewoon rustig zitten. Ze overleven het soms wel een maand zonder prooi (mens of dier).

Er zijn een paar manieren om te zien of je bedwantsen hebt:

  • Zoek naar kleine bruine beestjes in je beddengoed of op je lichaam na het wakker worden.
  • Let op kleine bloedvlekken op je lakens of kleding.
  • Let op donkere vlekken op je matras of meubels (dit kunnen uitwerpselen van bedwantsen zijn).

bedwants-beet-herkennen

Als je denkt dat je misschien bedwantsen hebt, is het belangrijk om snel te handelen. Dit ongedierte kan zich snel vermenigvuldigen en is op den duur moeilijk te bestrijden.

Wat te doen als je voor het eerst bedwantsen beten opmerkt.

Als je bedwantsen beten op je lichaam opmerkt, is het eerste wat je moet doen het gebied schoonmaken met water en zeep. Dit zal helpen om de kans op infectie te verkleinen. Je kunt ook een antiseptische crème of lotion gebruiken om het gebied verder te ontsmetten.

Als je de beten hebt schoongemaakt, kun je daarna gaan nadenken over behandelingsmogelijkheden. Als de beten mild zijn en geen ongemak veroorzaken, dan kun je ze onbehandeld laten. Als de beten echter jeuken of pijnlijk zijn, dan zijn er een paar verschillende behandelingen die effectief kunnen zijn.

Antihistamine crème, Benadryl en Caladryl

Eén optie is het gebruik van een vrij verkrijgbare antihistamine crème of zalf zoals Benadryl of Caladryl. Deze crèmes kunnen helpen om de jeuk en de pijn te verlichten. Een andere optie is om een oraal antihistaminicum in te nemen, zoals Claritin of Zyrtec, dat ook kan helpen bij jeuk- en pijnbestrijding.

Als bovenstaande behandelingen geen verlichting geven, dan moet je misschien naar een arts voor sterkere medicatie. De meest gebruikte medicijnen voor bedwantsen beten zijn steroïde crèmes of orale steroïden zoals prednison. Deze medicijnen kunnen aanzienlijke verlichting geven van jeuk en zwelling. In sommige gevallen kunnen patiënten ook antibiotica nodig hebben als de beten geïnfecteerd raken.

In uitzonderlijke gevallen van bedwantsen beten kan ziekenhuisopname nodig zijn voor behandeling met intraveneuze vloeistoffen en antibiotica. Dit is echter zeldzaam en komt meestal alleen voor bij mensen die allergisch zijn voor bedwantsen of een verzwakt immuunsysteem hebben.

De verschillende stadia van bedwantsbeten.

Bedwants beten kunnen verdeeld worden in drie stadia: de eerste beet, de reactie en het genezingsproces.

De eerste beet gebeurt meestal zonder dat de persoon het merkt. De bedwants zal de huid doorboren en bloed onttrekken. Dit kan meerdere keren in één nacht gebeuren.

De reactie begint meestal binnen een paar uur na de beet. Het gebied rond de beet wordt rood en gezwollen. Het kan ook jeuken of pijnlijk zijn. Sommige mensen hebben een ernstiger reactie en ontwikkelen netelroos of blaren.

Het genezingsproces kan enkele dagen tot een week duren. De beet zal geleidelijk vervagen, hoewel hij een klein litteken kan achterlaten.

Hoe bedwantsen te voorkomen?

De beste manier om bedwants en daarmee beten te voorkomen is om contact met de beestjes helemaal te vermijden. Hier volgen enkele tips om dat te doen:

  • Houd je huis schoon en vrij van rommel waar bedwantsen zich zouden kunnen verstoppen. Stofzuig en stof regelmatig, vooral op plaatsen waar je slaapt of veel tijd doorbrengt.
  • Als je op reis gaat, controleer dan je hotelkamer op bedwantsen voordat je er gaat slapen. Controleer rond de matras en het hoofdeinde, en in alle kieren en spleten van het meubilair.
  • Als je vermoedt dat je bedwantsen hebt, bel dan meteen een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf. Probeer ze niet zelf te verwijderen, want daardoor kunnen ze zich verspreiden naar andere delen van je huis. Helaas zijn er nog geen effectieve biologische bestrijders die je zelf kunt inzetten. Er wordt wel eens met vallen gewerkt maar dit biedt vaak geen volledige oplossing.  

Conclusie bedwantsen

Concluderend, bedwantsen zijn kleine insecten die zich voeden met menselijk bloed. Ze worden vaak aangetroffen in matrassen, beddengoed en meubels. Bedwantsen kunnen jeuk en roodheid veroorzaken, maar ze veroorzaken meestal geen ernstige gezondheidsproblemen. Als je bedwantsenbeten opmerkt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om ze te behandelen. De beste behandelingen voor bedwantsenbeten zijn het gebruik van een koud kompres of het innemen van een antihistaminicum. Je kunt ook proberen bedwantsenbeten te voorkomen door je huis schoon en vrij van vuil te houden.

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.