Aaltjes en nematoden

  nuttige aaltjes

Zijn microscopische kleine wormachtige of saprofytische soorten die grotendeels onschadelijk zijn en zelf kunnen bijdragen om de ecologische balans te herstellen in jouw tuin. De meeste bekende plagen waarvoor je aaltjes kunt gebruiken zijn: 

Op de pagina lees je de werking van deze nuttige insecten die vooral in het voor- en najaar worden ingezet. Daarnaast worden ze binnenshuis het hele jaar ingezet ter bestrijding van varenrouwmuggen.   

Hoe zien aaltjes eruit?

Nematoden, vaak rondwormen genoemd, zijn niet nauw verwant aan echte wormen. Het zijn meercellige insecten met een glad lichaam zonder segmenten. De aaltjessoorten die zich met planten voeden zijn zo klein dat je een microscoop nodig hebt om ze te zien. De volwassenen zien er vaak lang en slank uit, hoewel sommige soorten peervormig lijken. Deze plantenparasieten zijn niet dezelfde rondwormen als de nematoden die het menselijk lichaam infecteren, ziekten verspreiden en het immuunsysteem aantasten. 

Naast schadelijke aaltjes zijn er ook veel nuttige aaltjes die je kunt inzetten om emelten, engerlingen en rouwvliegjes te bestrijden. Deze aaltjes worden verderop in het artikel beschreven.  

Hoe kun je schade herkennen? 

In tegenstelling tot de meeste andere ziekteveroorzakende organismen veroorzaken plant-parasitaire aaltjes zelden karakteristieke symptomen. De meeste symptomen die wel optreden zijn vaag en lijken vaak op symptomen veroorzaakt door andere factoren – zoals virussen, voedingstekorten of luchtvervuiling. Bovengrondse aaltjes kunnen verdraaide en vervormde bladeren, stengels en bloemen veroorzaken.

Als aaltjes zich aan de wortels voeden, kan een plant er vergeeld, verwelkt of verschrompeld uitzien, en besmette voedingsgewassen leveren meestal een slechte oogst op. Als je vermoedt dat wormen de wortels beschadigen, til dan voorzichtig een van de geïnfecteerde planten op en was de wortels af om ze gemakkelijker te kunnen inspecteren. Als aaltjes schade veroorzaken, kun je kleine gallen of laesies, beschadigde wortelpunten, wortelrot of overmatige vertakking van de wortels zien.

Op welke manier zorgen aaltjes voor schade? 

Sommige aaltjes voeden zich met de buitenkant van een plant, terwijl andere zich in het weefsel ingraven. In de bodem levende aaltjes zijn de meest voorkomende boosdoeners, maar sommige soorten kunnen plantenwortels, stengels, bladeren en bloemen beschadigen.

Ongeacht waar ze zich voeden, kunnen deze kleine wormen met hun scherp gepunte bekken ernstige schade toebrengen aan gewassen door celwanden te doorboren. De echte schade ontstaat wanneer een aaltje vanuit zijn bek speeksel in een cel spuit en vervolgens de celinhoud opzuigt. De plant reageert op de parasitaire wormen met zwelling, vervormde groei en dode plekken. Nematoden kunnen ook virussen en bacteriële ziekten overbrengen en deze in planten injecteren. De voedingswondjes die ze maken vormen ook een gemakkelijke ingang voor bacteriën en schimmels. Daarentegen kunnen nuttige aaltjes de bodem verrijken door zich te voeden met rottend materiaal, insecten of andere schadelijke aaltjes.

Hoe verspreiden aaltjes zich? 

Of ze zich nu boven of onder de grond voeden, de meeste nematoden brengen ten minste een deel van hun levenscyclus in de grond door. Hoewel ze zich op eigen kracht niet ver kunnen verplaatsen, kunnen ze vrij zwemmen in water en verplaatsen ze zich sneller in vochtige grond – het is dus een goed idee om uw grond goed gedraineerd te houden. Ze verspreiden zich ook door alles wat deeltjes besmette grond kan dragen, zoals gereedschap, laarzen, dieren en besmette planten.

Hoe zit het met nuttige aaltjes?

Nuttige aaltjes kunnen in lengte variëren van een millimeter tot enkele centimeters en hebben slanke, doorschijnende, niet gesegmenteerde lichamen. Hun rol in de tuin varieert. Sommige zijn bodembewoners die organisch materiaal afbreken, vooral in composthopen. 

Deze soorten bestrijden eigenlijk verschillende soorten plagen, zoals snuitkevers, kaalkopboorders, snijwormen, zodewormen, chinch bugs en witte engerlingen. Nematoden vallen deze insecten aan en doden ze door dodelijke bacteriën te injecteren of door de gastheer binnen te dringen, erop te parasiteren en zich er vervolgens mee te voeden.

Bij de aanschaf en toepassing ervan in jouw tuin is het van groot belang de juiste soort te kiezen, omdat verschillende soorten nematoden effectief zijn tegen verschillende plagen. Bovendien hebben aaltjes vochtige omstandigheden en vrij warme grond nodig om hun werk goed te kunnen doen. Geef alle toepassingsplaatsen voor en na het verspreiden van nematoden water en volg de toepassingsinstructies nauwgezet op. Hieronder lees je welke aaltjes je kunt inzetten tegen verschillende plagen: 

aaltjes voor een natuurlijk herstel van jouw gazon

Aaltjes tegen rouwvliegjes Steinernema feltiae

Als je op zoek bent naar een effectieve manier om varenrouwmuggen(rouwvliegjes) te bestrijden, zijn Steinernema feltiae nematoden wellicht het antwoord. De kleine parasitaire nematoden doden varenrouwmuggen in hun larvenstadium. 

Steinernema feltiae aaltjes komen oorspronkelijk uit Europa en werden voor het eerst beschreven in het begin van 1900. Eind jaren 1970 werden ze in Noord-Amerika geïntroduceerd voor de biologische bestrijding van varenrouwmuggen. 

Hoe zien steinernema feltiae aaltjes eruit? 

Volwassen Steinernema feltiae nematoden zijn piepklein en zijn slechts ongeveer 0,8 mm lang. Ze zijn doorzichtig en hebben een taps toelopend lichaam met een scherpe kop. De vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes, maar zonder telescoop nauwelijks waarneembaar.

Hoe gaan deze nematoden te werk? 

Wanneer Steinernema feltiae-aaltjes op een varenrouwmuglarve stuiten, dringen ze via de mond of de anus binnen en laten ze bacteriën los die de larve binnen 24-48 uur van binnenuit doden. De nematode voedt zich vervolgens met de bacteriën en vermenigvuldigt zich in de dode larve. Een enkel vrouwtje kan tot 25 eitjes per dag leggen, wat onder gunstige omstandigheden binnen 2-3 weken tot een bevolkingsexplosie leidt.

Gebruiken als biologische bestrijder

Steinernema feltiae nematoden zijn een veilige en effectieve methode om varenrouwmuggen te bestrijden. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en zijn online verkrijgbaar en prima houdbaar tot 3 weken na ontvangst. Ze zijn klein, wit en draadvormig en infecteren varenrouwmuggen via hun mond. Eenmaal in het lichaam van het insect laten ze bacteriën los die de gastheer doden. Deze bacteriën dienen ook als voedsel voor de nematoden, zodat deze zich in het lichaam van het insect kunnen voortplanten. De nakomelingen verlaten het lichaam van de gastheer en gaan op zoek naar nieuwe gastheren om te infecteren. Op deze manier geef je de rouwvliegjes geen kans om zich voort te planten. Steinernema aaltjes zijn ook te gebruiken tegen engerlingen, echter werken de onderstaande aaltjes beter tegen deze plaag. 

Aaltjes tegen engerlingen Heterorhabditis bacteriophora

Als je op zoek bent naar een natuurlijke, effectieve manier om van keverlarven en ander ongedierte af te komen (engerlingen), dan zijn Heterorhabditis bacteriophora nematoden wellicht de perfecte oplossing. 

Wat zijn Heterorhabditis bacteriophora nematoden.

De perfecte oplossing voor jouw keverlarven probleem. De meeste schadelijke keversoorten zijn de meikever en taxuskever. 

Heterorhabditis bacteriophora nematoden zijn een soort parasitaire rondwormen die zich specifiek richten op keverlarven en deze doden, evenals andere veelvoorkomende tuinplagen In tegenstelling tot chemische bestrijdingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu, zijn Heterorhabditis bacteriophora nematoden volkomen veilig en biologisch. In feite zijn ze zelfs gunstig voor de bodem omdat ze helpen organisch materiaal af te breken.

Hoe gaan deze aaltje tegen engerlingen te werk? 

Als u een probleem hebt met keverlarven die uw gazon of tuin vernielen, zijn Heterorhabditis bacteriophora nematoden de perfecte oplossing. Breng ze gewoon aan op het aangetaste gebied en binnen afzienbare tijd zie je hoe ze aan het werk gaan om de larven van engerlingen aan te pakken.

Heterorhabditis bacteriophora nematoden zijn kleine parasitaire wormen die insectenplagen, zoals keverlarven, infecteren en doden. De nematoden dringen de gastheer binnen via natuurlijke lichaamsopeningen of door de huid van de gastheer te doorboren. Eenmaal binnen laten ze een bacterie los die de gastheer snel doodt. De nematoden voeden zich dan met het dode lichaam van de gastheer tot ze volgroeid zijn en zich voortplanten. 

Hoe gebruik je Heterorhabditis bacteriophora nematoden?

De beste tijd van het jaar om Heterorhabditis bacteriophora nematoden toe te passen is in de lente of de herfst, wanneer de bodemtemperatuur tussen 10 en 30 graden ligt. Om ze toe te passen meng je de nematoden met water volgens de aanwijzingen op de verpakking en geef je vervolgens water op de plek die je wilt behandelen. Hoe de grond na inzet in ieder geval na inzet 2 weken licht vochtig. Hierdoor kunnen de nematoden zich makkelijker verspreiden. Tot slot vormen ze geen bedreiging voor mensen, huisdieren of andere nuttige insecten. 

hou de grond vochtig na de inzet van aaltjes

Steinernema Carpocapsae tegen langpootmuglarven (emelten)

Steinernema carpocapsae is een soort parasitaire nematode die zich specifiek richt op langpootmuglarven beter bekend als emelten. Wanneer de aaltjes in contact komen met langpootmuglarven, dringen ze het lichaam van de larve binnen en laten ze bacteriën los die de larve van binnenuit doden. Dit maakt Steinernema carpocapsae tot een uiterst doeltreffend wapen tegen emelten.

Steinernema carpocapsae zijn zeer effectief tegen emelten

De efficiëntie van Steinernema carpocapsae tegen langpootmuglarven is keer op keer bewezen in zowel laboratorium- als veldstudies. In één studie werd 100% van de langpootmuglarven die aan Steinernema carpocapsae werden blootgesteld, binnen 48 uur gedood. Dit maakt Steinernema carpocapsae tot een van de meest effectieve biologische bestrijdingsmiddelen voor de bestrijding van emelten.

In kleine hoeveelheden zeer effectief

De conclusie is dat Steinernema carpocapsae om een aantal redenen het beste wapen tegen emelten is. Ten eerste is het zeer effectief in het doden van larven. Ten tweede is het zeer efficiënt, wat betekent dat een kleine hoeveelheid een lange weg kan gaan bij de behandeling van een plaag. Ten slotte is het veilig te gebruiken in de buurt van kinderen en huisdieren. Tijdens het inzetten moet je rekening houden met de temperatuur en de vochtigheid. Ook deze aaltjes houden van een vochtige ondergrond. Zorg tot twee weken na het inzetten van Steinernema carpocapsae dat je regelmatig sproeit.
Als je tot slot besluit aaltjes te kopen dan kun je dat doen bij Biobestrijding. Als je 10% korting wil, schrijf je dan hieronder in op onze nieuwsbrief. Vervolgens ontvang je een mail met de kortingscode.

 

Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.