Varroamijt

Honingbij beschermen tegen varroamijt

In het voorjaar en de zomer moorden Varroamijten hele bijenkoloniën binnen enkele weken uit. Gelukkig is er een manier om deze mijten natuurlijk te bestrijden. Hoe Varroamijten te werk gaan en hoe jij jouw bijen kunt beschermen lees je hier. 

Waarom zijn Varroamijten zo invasief?

Van de verschillende mijten is de Varroamijt de meest gevaarlijke mijt voor bijen. De Varroamijt is een externe parasiet die zich voortplant door binnen te dringen in het broed van bijen. Kort voordat de broed zich sluit, sluipt het vrouwtje de broedcel binnen. Vervolgens laat ze zich binnen de broedcel opsluiten. Het vrouwtje legt dan twee tot zes eitjes op de wanden van de broedcel. Als de eitjes uitkomen, voeden de jonge mijten zich met het vette lichaam van de pop van de bij. De pop wordt helemaal leeggezogen. Er blijft niets meer over. De Varroamijten daarentegen worden sterk en planten zich opnieuw voort in een nieuwe pop. 

varroamijt bestrijden bij bijen-min

Deze bij heeft het meeste last van Varroamijten 

In Europa kennen we drie verschillende soorten bijen. Deze soorten bijen kom je in het voorjaar en in de zomer dagelijks tegen. Maar niet iedere bij wordt aangevallen door Varroamijten!

Solitaire bijen

Solitaire bijen horen niet bij een volk. Er zijn zo’n 300 verschillende soorten solitaire bijen. Varroamijten lijken solitaire bijen niet aan te vallen. Omdat er zó veel verschillende soorten solitaire bijen zijn, kunnen we dit niet helemaal zeker weten. 

Hommels

Hommels lijken heel fluffy en zacht. Toch zijn ze dit niet. Hommels stichten volkjes van zo’n 100 bijen. Na de zomer sterft het volkje uit. De nieuwe koningin verhuist vervolgens naar een plek waar ze kan overwinteren. Varroamijten vallen hommels niet lastig. Het is niet bekend waarom ze deze bijen met rust laten. 

Honingbijen

Het is de honingbij die het meeste last heeft van Varroamijten. Honingbijen vinden hun thuis bij imkers. Ze worden ingezet om allerlei voedselgewassen te bestuiven. Het kan zo zijn dat Varroamijten zich aangetrokken voelen tot de grote groepen honingbijen die allemaal samen in bijenkorven wonen. Heb je te maken met een infestatie van Varroamijten? Dan is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te bestrijden. 

Varroamijten snel herkennen

Varroamijten zijn heel onopvallend. Het is daarom ook niet gek dat ze vaak over het hoofd worden gezien. Deze mijten zijn ovaalvormig en verstoppen zich altijd tussen de achterlijf segmenten van een honingbij. Door de roodbruine kleur en kleine afmeting (1,5 mm bij 1 mm) vallen de mijten op hun verstopplek niet op. Vaak valt het pas op dat je last hebt van Varroamijten als heel veel popjes niet uitkomen. Dit kan even duren. Vrouwelijke Varroamijten leven in de zomer namelijk twee tot drie maanden. In de winter leven ze vijf tot acht maanden. In de tijd dat ze leven kunnen ze heel veel schade aanrichten. 

Varroamijten natuurlijk bestrijden

Een invasie van Varroamijten is desastreus voor het bijenvolk. Gelukkig bestaat er een natuurlijk bestrijdingsmiddel dat de Varroamijt zeer snel doodt: de Stratiolaelaps scimitus. Deze roofmijt is de natuurlijke vijand van de Varroamijt. De mijt schakelt uitsluitend de Varroamijt uit zonder de honingbijen aan te tasten. Het uitzetten van dit beestje zal je Varroamijt probleem snel elimineren.

Varroamijten bestrijden? Gebruik deze tips

  • Wacht totdat het buiten ongeveer 12 graden is voordat je roofmijten uitzet;
  • Zorg dat de bodem van de korf of kast niet te nat is zodat de roofmijten niet verdrinken;
  • Zet per honingbijenvolk zo’n 5000 roofmijten uit;
  • Roofmijten worden bij temperaturen vanaf 28 graden inactief, zorg dat de korf of kast koel genoeg staat. 
  • Als er te weinig Varroamijten zijn eten de roofmijten ook andere levende organismen zoals mijten en aaltjes die zich van nature in de bodem bevinden. Ze zullen nooit de bijen aanvallen!
  • Als er totaal geen eten meer is eten de mijten elkaar op en uiteindelijk zullen zij sterven.

Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.