Coloradokever
Coloradokevers (Leptinotarsa decemlineata)
De coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) is een kever van zo’n centimeter lang met zwarte strepen op zijn schild, welke geeloranje van kleur is. De colorado kever behoort tot de familie van de bladkever. Het beestje doet qua lichaamsvorm denken aan een lieveheersbeestje. De coloradokever staat erom bekend dat zij de oogst van onder andere aardappels, aubergines en tomaten aantasten. Op deze pagina meer informatie over dit plaaginsect en wat je moet doen als jij last hebt van bijvoorbeeld de coloradokever op tomaten of überhaupt overlast van coloradokever ondervindt.
Leefgebied coloradokever
De coloradokever komt oorspronkelijk uit het zuidelijke deel van Noord-Amerika. Via de aardappelplant is deze over de hele wereld verspreid geraakt, zo ook in Europa. De kevers verspreiden zich dus door van plant tot plant te vliegen, maar worden ook door de wind meegevoerd. Het huidige verspreidingsgebied van deze kever bestaat uit zo’n 14 miljoen kilometer. Het insect kan zich wereldwijd zo makkelijk verspreiden omdat de coloradokever niet gebonden is aan een bepaalde habitat of klimaat. De enige vereiste voor een potentieel leefgebied is de aanwezigheid van de aardappelplant. Ook mag de bodem niet regelmatig bevroren raken, hier kunnen de coloradokever larve en eieren niet tegen. In Nederland komt de coloradokever vaak voor in moestuinen, kassen of tuinen met groenteplanten voor.
Levenscyclus en voortplanting coloradokever
De coloradokever ontwaakt in de lente uit hun ondergrondse winterslaap. Vanaf ongeveer April gaat de kever in Nederland op zoek naar aardappelplanten. De mannetjes vliegen uit op zoek naar een partner terwijl de vrouwtjes op zoek gaan naar eten voor hun nageslacht.
De eieren van de coloradokever worden in Nederland uitgezet in de maand juni, als de temperatuur boven de 15 graden komt. Gedurende twee tot drie weken legt het vrouwtje aan de onderkant van bladeren van een plant eitjes. Dit zijn meestal zo’n 300 tot 800 eitjes in totaal, waarbij elk legsel zo’n 12 tot 25 eitjes bevat. In warme klimaten kunnen zich wel 3 generaties coloradokevers ontwikkelen in één zomer, in Nederland is dat (gelukkig) niet het geval. De larven komen uiteindelijk, afhankelijk van de temperatuur, binnen 5 tot 21 dagen uit. De larve die verschijnen zijn bij geboorte grijs maar na enkele dagen kleuren ze rood. Na ongeveer drie tot vijf weken, waarin de larven 3 keer zijn vervelt, laten zij zich vallen en graven ze zich in de grond om te verpoppen. Afhankelijk van de temperatuur duurt het 6 dagen tot 2 weken voor de pop zich ontpopt.
Voeding coloradokever
Coloradokevers komen voor in gewassen uit de Nachtschadefamilie. Planten die in deze familie vallen zijn bijvoorbeeld aubergine, paprika en tomaat. Toch blijft de aardappelplant het meest populair onder de coloradokever. De coloradokever is enorm vraatzuchtig, vooral de larve/engerlingen. In de zomer eten zij zo een gehele aardappeloogst kapot, het bijtijds bestrijden van de kever is dus ontzettend belangrijk om overlast coloradokever te voorkomen.
Coloradokever bestrijden
Bij het bestrijden van de coloradokever geldt; voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je dagelijks of eens per week je planten controleert op kevers, larve of eitjes kan je een plaag van dit insect voorkomen. De eitjes van deze kever zitten uitsluitend aan de onderkant van bladeren. Je kunt ze herkennen aan de gele kleur. Ben je te laat met voorkomen? Dan is bestrijden de enige optie. Vergif tegen coloradokever of sproeistof tegen coloradokever is niet officieel in omloop en tevens verboden. Daarbij komt dat deze kever keer op keer resistent wordt tegen vergif. De coloradokever bestrijden biologisch kan met behulp van hun natuurlijke vijand, aaltjes oftewel nematoden. Bij deze biologische bestrijding coloradokever worden de eitjes van dit insect opgegeten. Aaltjes tegen coloradokever kun je inzetten in de bodem of op het blad van de plant.
Ook zijn er een aantal handige huis-tuin en keukentips die het proberen waard zijn. Zo kan je aan de slag met wat water, zeep en een emmer. Door de scheut zeep laten de beestjes los van het blad waarna je ze kunt opvangen in een emmer. Ook kan je dagelijks tegen de planten aanslaan of aan de plant schudden. Op deze manier vallen vooral de coloradokever larve van de plant af. Vervolgen kun je de op de grond liggende coloradokever doodtrappen. Het doodmaken of platknijpen van de eitjes of larve of de plant is ook ontzettend effectief.
Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding
"Laat de natuur zich herstellen"