Wat zijn de verschillen tussen engerlingen en emelten? Dit is een belangrijke vraag om te beantwoorden alvorens je begint met het bestrijden van één van deze twee plagen. Deze Insectenlarven worden indien er weinig variatie bestaat in beplanting, regelmatig aangetroffen in de bodemlaag van graszoden.
Larven in het gras
De meeste insecten larven veroorzaken geen problemen in jouw gazons. Af en toe kunnen de larven van insecten de grasmat beschadigen als ze in grote getalen voorkomen. De gebruikelijke boosdoeners zijn larven van de langpootmug (emelten) en de larven van kevers (engerlingen).
Engerlingen en emelten identificeren
De meest voorkomende insectenlarven zijn die van langpootvliegen (emelten) en de engerlingen, de larven van langpootmuggen, kunnen tot 30 mm lang worden. Dit is afhankelijk van hun leeftijd, en ze hebben een grijsbruine leerachtige huid en geen poten of aparte kop.
Engerlingen zijn de larven van verschillende keversoorten. Ze zijn witachtig met een opvallend glanzende bruine kop en zes poten. In vers geoogste graszoden kunnen ze tot 15 mm lang worden en worden ze meestal gekruld in hun tunnel aangetroffen. Er zijn verschillende soorten engerlingen in Nederland, de meest voorkomende soorten zijn afkomstig van de meikever, junikever, taxuskever en de rozenkever. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze larven worden gevonden in graszoden omdat deze vaak dieper in de grond zitten.
Slechte groei van een aangelegd gazon is soms te wijten aan engerlingen die in de grond leven en zich voeden met de wortels van de graszoden. Heel vaak zijn de eerste tekenen van insectenlarven in het gazon te zien wanneer vogels in het gras beginnen te pikken en graven.
Waar komen emelten en engerlingen vandaan?
Er komen vele soorten insectenlarven voor in tuinen deze worden aangetroffen in graszoden, maar kunnen ook van nature in een aangelegd of reeds bestaand gazon of elders in de tuin worden aangetroffen. Tenzij de insectenlarven worden aangetroffen op het moment dat de grasmat wordt gelegd, is het soms moeilijk om te beslissen of ze met de grasmat zijn aangekomen of al aanwezig waren in de grond ter plaatse. Als gras eenmaal is gelegd en een gazon is geworden, kan het de thuisbasis worden van alle plagen en ziekten die van nature op een aangelegd gazon voorkomen. Emelten en engerlingen komen voor in bijna heel Nederland, hoewel ze wel vaker voorkomt in Brabant, Oost Nederland en Noord-Holland, dan in andere provincies.
Hoe ziet schade door emelten eruit?
Emelten leven in de bovenste laag aarde en voeden zich met de wortels van gras. Als er grote aantallen emelten zich voeden, laten ze in het voorjaar dunne, bruine en kale plekken achter in het gazon.
Volwassen langpootmuggen die voorkomen uit emelten leggen van half juli tot eind september eieren in de grond. De larven komen uit en beginnen zich in de herfst te voeden met wortels. Ze overwinteren in de grond en hervatten het eten in het voorjaar. Ze eten het meest in april en begin mei.
Hoe ziet schade door engerlingen eruit?
De aangetaste gebieden zullen zacht en sponsachtig aanvoelen om op te lopen, en het gras op deze plekken kan gemakkelijk worden opgetild. Vouw de grasmat voorzichtig terug en let op het aantal engerlingen die aanwezig zijn. Acht tot tien larven per vierkante meter kunnen een gazon beschadigen.
Lees het artikel aaltjes tegen engerlingen om meer te leren over de bestrijding van engerlingen. Ben je daarnaast opzoek naar meer informatie en bestrijders tegen emelten? Lees dan ook deze pagina emelten en langpootmuggen. Op de pagina staat veel informatie over de larven van de langpootmuggen, dit zijn dus emelten en deze zijn ook te bestrijden met aaltjes / nematoden.
"Laat de natuur zich herstellen"