Roofwants: Orius laevigatus
Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om trips te bestrijden, kan Orius laevigatus het antwoord zijn. Dit kleine roofdier is effectief tegen een groot aantal veel voorkomende plagen, waaronder bladluizen, trips en witte vliegen. Lees verder voor meer informatie over de werking en de voordelen van Orius laevigatus.
Wat is de roofwants Orius laevigatus?
Orius laevigatus is een klein, roofzuchtig insect dat zich voedt met verschillende plagen met een zacht lichaam, zoals trips, spint en motten. Deze roofwants wordt vaak gebruikt als biologisch bestrijdingsmiddel in kassen en tuinen om plaagdierpopulaties op natuurlijke wijze onder controle te houden. Orius laevigatus komt oorspronkelijk uit Europa en werd begin 1900 in de Verenigde Staten geïntroduceerd.
Hoe werkt de roofwants Orius Laevigatus?
Orius laevigatus is een klein, roofzuchtig insect dat zich voedt met een verscheidenheid aan gemeenschappelijke plagen in de tuin en kas, waaronder trips, spint, witte vlieg, bladluizen en motten. De volwassen wantsen zijn ongeveer 3 millimeter lang, met een gevlekt bruin en wit patroon op hun vleugels. Ze hebben doordringende, zuigende monddelen waarmee ze het exoskelet van hun prooi doorboren en de inhoud eruit zuigen.
Schade ontstaan aan kamerplant door trips
De jonge roofwantsen
Nimfen (jonge roofwantsen) zijn kleiner dan de volwassenen, maar zien er verder hetzelfde uit. Ze vervellen 5 keer (waarbij ze hun exoskelet afwerpen terwijl ze groeien) voordat ze volwassen zijn. Vrouwtjes leggen afzonderlijk of in groepen eieren op bladeren of andere plantenoppervlakken in de buurt van potentiële prooi-insecten.
Wanneer de eieren uitkomen, beginnen de nimfen onmiddellijk naar voedsel te zoeken. Tijdens hun ontwikkeling kunnen ze tot 60 trips per dag eten. Als ze volwassen zijn, kunnen ze enkele maanden leven en in die periode tot 200 trips eten!
De totale ontwikkelingsduur van ei tot volwassen zal ongeveer 20 dagen duren bij een temperatuur van tussen de 20 en 25°C. Indien er een lagere temperaturen in het verblijf is, dan zal de voortplanting van de roofwants langer duren. De bruingekleurde volwassen roofwantsen hebben volledig ontwikkelde vleugels waardoor ze erg mobiel zijn.
De voordelen van het gebruik van Orius Laevigatus
Als je op zoek bent naar een veilige, effectieve en milieuvriendelijke manier om van ongedierte af te komen, dan is de roofwants Orius laevigatus de perfecte oplossing. Dit natuurlijke roofdier is inheems in Europa en Azië, en wordt al eeuwenlang gebruikt om een verscheidenheid aan ongedierte te bestrijden.
Er zijn vele redenen waarom Orius laevigatus zo’n effectieve ongediertebestrijdingsmethode is.
- Ten eerste is hij een zeer specifiek roofdier, wat betekent dat hij alleen bepaalde soorten ongedierte aanvalt en doodt. Hij doet bijvoorbeeld geen schade aan nuttige insecten zoals bijen of lieveheersbeestjes.
- Ten tweede is Orius laevigatus zeer efficiënt in het doden van ongedierte, met een succespercentage van meer dan 90%.
- Ten derde is deze methode van ongediertebestrijding volledig veilig voor mens en dier.
- Ten vierde en laatste is het gebruik van Orius laevigatus een milieuvriendelijke manier om van ongedierte af te komen, omdat er geen schadelijke chemicaliën of pesticiden worden gebruikt.
Kortom, er zijn vele redenen waarom Orius laevigatus de beste oplossing is om van met name trips af te komen. De roofwants is een bewezen tripsbestrijder. Vooral in stuifmeel houdende groentegewassen kan Orius zich sterk ontwikkelen en jouw kas, tuin of kamer tripsvrij te maken.
Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding
"Laat de natuur zich herstellen"