Trichogramma achaeae sluipwespen

Trichogramma achaeae sluipwespen voor biologische bestrijding

Er zijn veel verschillende methoden voor biologische ongediertebestrijding, maar een van de meest effectieve is het gebruik van Trichogramma achaeae sluipwespen

Hoe ziet de Trichogramma achaeae er uit? 

Deze kleine sluipwesp is niet groter dan een halve millimeter, met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Omdat ze toch enigszins over schutkleuren beschikken, is het waarnemen van deze wespjes in de het gewas bijna onmogelijk. Omdat ze veel worden ingezet als natuurlijke bestrijder in verschillende soorten sier- en groenteteelt gewassen, komt hij tegenwoordig voor over de hele wereld.  

Hoe gaat deze sluipwesp te werk? 

Trichogramma achaeae is een kleine wesp die parasiteert op de eieren van schadelijke insecten. Dit maakt haar tot een uiterst effectief biologisch bestrijdingsmiddel tegen een breed scala van plagen, waaronder:

  • kleding motten
  • voedsel motten 
  • bladluizen
  • verschillende keversoorten  

Niet alleen helpt  de trichogramma achaeae sluipwesp de schade aan gewassen door deze plagen te verminderen, maar het heeft ook geen schadelijke bijwerkingen.

sluipwespen tegen kledingmotten

Hoe gaan Trichogramma achaeae te werk

Trichogramma achaeae is een kleine sluipwesp die op rupsen en motten jaagt. Het is een effectieve biologische bestrijder van vele soorten rupsen en motten, waaronder rupsen die schade toebrengen aan gewassen als maïs, katoen en groenten. De Trichogramma achaeae kan rupsen goed bestrijden met een minimaal risico voor andere gewassen. 

Een volwassen sluipwesp legt een eitjes in het eitje van een mot. Als de omvang van het eitje het toelaat dan leggen sluipwespen zelfs meerdere eitjes in de eitjes van de motten.

Doorgaans komen de eitjes na een ruim een week uit en gaan de nieuwe sluipwespen op zoek naar hun volgende prooi. Zolang er voedsel voorhanden is wordt dit proces herhaalt. Zodra er geen voedsel meer voor handen is sterven de sluipwespen vanzelf uit. 

Hoe zet je sluipwespen uit? 

Afhankelijk van het weer kun je sluipwespen het best uitzetten in de vroege ochtend of late avond. Ze zijn gevoelig voor veel UV-straling, dus uitzetten in de volle zon wordt afgeraden. 

Hoeveel sluipwespen per m2: (curatief)  

  • 5m2   = 700 sluipwespen (eieren)  
  • 10m2 = 1400 sluipwespen (eieren) 
  • 15m2 = 2100 sluipwespen (eieren) 
  • 20M2 = 2800 sluipwespen (eieren) 
  • etc. vermeerder dus steeds met 700 sluipwespen per 5m2 

Hoeveel sluipwespen per m2: (preventief)  

  • 5m2   = 300 sluipwespen (eieren) 
  • 10m2 = 600 sluipwespen (eieren) 
  • 15m2 = 900 sluipwespen (eieren) 
  • 20M2 = 1200 sluipwespen (eieren) 
  • etc. vermeerder dus steeds met 300 sluipwespen per 5m2 

Weersomstandigheden  

In de meeste gevallen worden sluipwespen in verpakkingen geleverd van 2000 eitjes. Dit zijn dus geen levende sluipwespen, ze komen na ruim een week uit en gaan dan aan de slag om jouw plaag te verslaan, zowel binnenshuis als in de tuin/kas. Let er wel op dat de temperatuur minimaal 15 graden celsius bedraagt, zowel ‘s nachts als overdag. Dit geldt natuurlijk met name voor de inzet buitenshuis. Als de temperatuur lager is, dan komen de eitjes niet uit. Extreem hoge temperaturen werken ook nadelig voor de sluipwespen, tussen de 20 en 25 graden is perfect voor de Trichogramma achaeae. Tot slot kunnen regen en harde wind ook nadelige gevolgen hebben voor het uitzetten van sluipwespen. Probeer hier indien mogelijk rekening mee te houden tijdens de uitzet.  

Wanneer is het effect van sluipwespen merkbaar? 

Omdat we het in de voorgaande paragraaf over eitjes hebben, borduren we daar op voort. Onder ideale omstandigheden komen de eitjes van de sluipwespen na 7 dagen uit. Vanaf dat moment gaan ze op jacht naar bijvoorbeeld eitjes van motten. In deze motteneitjes leggen ze hun eigen eitjes die na ongeveer een week uitkomen waardoor de motteneitjes zwart worden en niet meer uitkomen. Doorgaans zou het eerste effect dus merkbaar moeten zijn na twee weken, als er voldoende voedselbronnen aanwezig zijn plant de Trichogramma achaeae zichzelf voort. Als dit niet geval is, dan sterven ze langzaam uit en ben je dus ook van je plaag af. Combineren met feromoonvallen of mottenballen wordt afgeraden omdat dit de sluipwespen ook kan aantrekken en doden. Separaat van elkaar met tussenpozen van minimaal 3 weken kan natuurlijk wel.  

 

Krijg tot 10% korting op bestrijders bij onze partner Biobestrijding

groene stier biologisch bestrijden(1)

Ontvang direct een kortingscode in je mailbox

Nadat je de code hebt ontvangen kun je direct een bestelling plaatsen in de webshop.

Er staat een link in de mail. Veel succes met het biologisch bestrijden >

Je bent succesvol ingeschreven. Ga nu naar je mailbox.